hun/ eng
keresés
kosaram
vicenza_photo by kata schiller 8650_közeli.jpg

Program

Claudio Monteverdibio:
Poppea megkoronázása
(opera két részben, szünettel)

Közreműködők

Szereposztás

Közreműködik

Vezényel

Rendezőasszisztens

Jelmez

Díszlettervező

Világítástervező

Ügyelő

Technikai vezető

Rendező

Teljes leírás

További információ

Az esemény körülbelül 3,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Noha a műsorlap szerint csak egyvalaki vezényel, a Fischer Iván Operatársulat vadonatúj produkciójának van egy láthatatlan karmestere is. Ahogy a BFZ zeneigazgatója fogalmaz a Poppea megkoronázása kapcsán, „Ámor bebizonyítja, hogy ő dirigálja a világot.” Majd hozzáteszi: „Freud egyetértően bólintana.” Ez a szerelmet a középpontba helyező megközelítés jellemzi Fischer Iván legújabb operarendezését. A karmester a 2019-es nagy sikerű Orfeo után ismét Monteverdihez nyúl, ezúttal azonban nem a zenetörténet első operáját, hanem a komponista utolsó zenedrámáját, Nero, a véreskezű zsarnok történetét állítja színpadra. A zenekar mellett a régizene legkeresettebb szólistái alkotják a társulatot, akik Skóciától Trinidadig a világ minden tájáról érkeznek.

A Poppea megkoronázása Monteverdi minden értelemben legnagyobb alkotása, egyben az opera műfaj első történelmi szüzsére épülő darabja. Az anya- és feleséggyilkos császár igaz történetének feldolgozása – az öngyilkosság színpadi ábrázolásától a bűnös szerelem beteljesüléséig – bátor vállalkozásnak számított. A szerző a szövegkönyv kialakításába is beleszólt, minden részletnek különös figyelmet szentelve komponált. Monteverdi a szöveget kifejező zenei eszközök legnagyobb úttörője, így nem meglepő, hogy a mű zavarba ejtő nyíltsággal mutatja be az élettől-otthontól való búcsú fájdalmát vagy épp a kéj hangjait, mígnem antihős és antihősnő a zenetörténet legszebb és egyben legbizarrabb duettjében olvad eggyé, világgá kiáltva a szerelem mindent legyőző erejét. Ez a vonzalom és annak két szereplője – a bölcsességen felülemelkedő erotika, a látszólag össze nem illő karakterek egymásra találása – mozgatta meg Fischer Iván fantáziáját. „Furcsa párocska”, mondja, és felteszi a kérdést: „Vagy nem is igaz az egész?”

A címszerepet a „sztárminőséget” képviselő, a Washington Post által „drámai megjelenése és sokoldalúsága” miatt méltatott Jeanine De Bique énekli. Nerone szerepét az aradi születésű kontratenor, a 2020-ban Händel-díjat nyert Valer Sabadus ölti magára, akit a Guardian kritikusa szerint „elragadó kontroll és finoman csiszolt technika” jellemez. A világos, csillogó, tiszta, érthető, artikulált éneke miatt kedvelt kontratenor, Reginald Mobley Ottonét, az „Év fiatal művésznője” és a „Legjobb operafelvétel” díjjal is büszkélkedő szoprán, Núria Rial Drusillát, a Monteverdi-operákban korábban Sir John Eliot Gardinerrel dolgozó basszista, Gianluca Buratto pedig Senecát alakítja, de olyan visszatérőket is köszönthet a közönség, mint a BFZ Falstaff-produkciójából ismerős Stuart Patterson vagy az Orfeóban a Bachtrack szerint kulcsfiguraként tündöklő mezzoszoprán, Luciana Mancini.

Érdekességek Monteverdi operáját valamikor az 1642. december 26-án kezdődő karneváli időszakban mutatták be Velencében; a Fesztiválzenekar most adja elő először.

Mi történt az opera keletkezése idején? az erdélyi országgyűlés fejedelemmé választotta II. Rákóczi Györgyöt / megjelent Pierre Corneille francia drámaíró Polyeucte című tragédiája / Rembrandt van Rijn holland festő megfestette Éjjeli őrjárat című képét / Blaise Pascal francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus mechanikus számológépet tervezett, amellyel nyolcjegyű számok összeadását és kivonását lehetett elvégezni / Abel Janszoon Tasman holland kereskedő felfedezte a róla elnevezett Tasmániát, illetve Új-Zélandot

A Fischer Iván Operatársulat, a BFZ, a Müpa, a Vicenzai Operafesztivál és a genfi Grand Théâtre produkciója.

Az operaprodukciót Aline Foriel-Destezet és a Fischer Iván operatársulat baráti köre támogatta.

Az előadáson maszk viselése ajánlott.

A további szereplőkkel készített videók itt érhetők el.

Teljes leírás

Kategóriák