hun/ eng
keresés
kosaram
Fischer Iván

Fischer Iván

karmester zeneigazgató

Fischer Iván az 1983-ban történt alapítás óta a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. A BFZ és Fischer Iván közötti, ma már világhírű partneri kapcsolat a komolyzene utóbbi három évtizedének egyik legnagyobb sikertörténete. Fischer Ivánt külföldi koncertturnéi, a Philips és a Channel Classics kiadók gondozásában megjelent lemezei révén a világ legújítóbb és leginspirálóbb zenekarvezetői között tartják számon.

Számos új koncertformát talált ki és honosított meg, többek között az évtizedek óta töretlenül sikeres Kakaókoncerteket kisgyerekeknek, a Midnight Music című sorozatot fiataloknak, a meghirdetett műsor nélküli Titok-koncerteket, a beszélgetéssel egybekötött Egyforintos koncerteket, a tízezreket vonzó, nagyszabású budapesti szabadtéri hangversenyeket. Több fesztivált alapított, így a kilencvenes évek nyári barokk zenei fesztiválját és a Budapesti Mahler Ünnepet, amely lehetőséget nyújt új művek rendelésére és bemutatására is.

Vendégkarmesterként Fischer Iván a világ legrangosabb zenekaraival dolgozik. Több mint tíz alkalommal vezényelte a Berlini Filharmonikusokat, évente két hetet tölt a Concertgebouw Zenekarral, dolgozik a nagy amerikai zenekarokkal, így a New York-i Filharmonikusokkal és a Clevelandi Zenekarral.

Korábban zeneigazgatója volt a Kent Operának és a Lyoni Nemzeti Operának, vezető karmestere a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak. Lemezfelvételeit számos rangos nemzetközi díjjal tüntették ki.

A világhírű karmester budapesti zongora-, hegedű- és csellótanulmányok után a Bécsi Zeneakadémián tanult, Hans Swarovsky karmesterosztályában. Az utóbbi években zeneszerzőként is aktív, műveit előadták az USA-ban, Hollandiában, Magyarországon, Németországban és Ausztriában. Rendezőként sikeres operaprodukciók fűződnek a nevéhez.

Alapítója a Magyar Mahler Társaságnak, patrónusa a Brit Kodály Akadémiának. Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Emlékérmével, a Davosi Világgazdasági Fórum a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásáért Kristály-díjjal tüntette ki. A francia államtól Chevalier des Arts et des Lettres címet, a magyar államtól Kossuth-díjat kapott. Budapest díszpolgára, a magyar kultúra nagykövete. 2011-ben elnyerte a Príma Primissima díjat, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díját és a holland Ovatie-díjat.

2012 augusztusától Fischer Iván tölti be a berlini Konzerthaus zeneigazgatói és a Konzerthaus Zenekar vezető karmesteri posztját.