hun/ eng
keresés
kosaram
Valer Sabadus

Valer Sabadus

kontratenor

Kristálytiszta, androgün énekhangjával Valer Sabadus mára a világ vezető kontratenorjai közé tartozik. A 2015–16-os évadot Nerone (Néró) alakításával kezdte Claudio Monteverdi Poppea megkoronázása című operájában – a bemutatkozás kiemelkedőnek bizonyult mind a szerepben, mind pedig a Theater an der Wien színpadán. A 2016-os, karlsruhei Händel-fesztiválon újra elénekelte a Teseo címszerepét, és akárcsak 2015-ben, ismét komoly kritikai elismerésben részesült. A 2016–17-es évad kiemelkedő eseményei között szerepelt két Cavalli-opera bemutatója: az Eliogabalo (Giuliano szerepe) a Párizsi Operában, amelyet felújítva Amsterdamban is műsorra tűztek (2017 őszén), valamint a Giasone (címszerep) Genfben. A 2017–18-as évad fontosabb projektjei közé tartozott a Jephta új bemutatója (az Angyal szerepe) a Párizsi Operában, és a Giasone felújított verziója.

Valer Sabadus rendszeresen koncertezik olyan elsőrangú régizenei együttesekkel, mint a Concerto Köln, az Accademia Bizantina, a Bázeli Kamarazenekar, a müncheni Hofkapelle, a L’Arpeggiata és az Il Pomo d’Oro.

Számos lemezfelvétele jelent meg, köztük 2015 őszén a Nuovo Aspetto együttessel közösen rögzített «Caldara». «Le belle immagini» című szólóalbumáért, amelyen C. W. Gluck áriáit énekli, 2015-ben elnyerte az ECHO Klassik-díjat. Legutóbbi lemeze a «Duetti Sacri» Nuria Riallal és a Bázeli Kamarazenekarral.

Nemzetközi karrierje 2012-ben indult Leonardo Vinci Artaserse című operájában, Semira szerepében nyújtott kiemelkedő teljesítményével a Nancy-i, Lausanne-i és Kölni Operaházban, a Theater an der Wienben, a Champs-Elysées Színházban, a Versailles-i Királyi Operában és az amszterdami Concertgebouw-ban. Az előadásról CD- és DVD-felvétel is készült, és számos díjjal jutalmazták. Ugyanabban az évben elnyerte a német zenekritikusok díját «Hasse Reloaded» című szólóalbumáért (OehmsClassics). Francesco Cavalli újra felfedezett operájában, az Elenában is komoly nemzetközi sikert aratott Menelao szerepében az Aix-en-Provence-i Fesztiválon. Karrierjének újabb mérföldköve volt nagyszerű debütálása Xerxés szerepében Händel azonos című operájában a Rajnai Német Opera színpadán, Stefan Herheim rendezésében.

A 2018/19-es évadban először a kötheni Bach-fesztivál vendége volt, majd ezt követték fellépései a Concerto Kölnnel és az Arpeggiatával Kölnben, Hamburgban, Kasselben, Luzernben stb. 2019-ben Xerxésként tért vissza Düsseldorfba. „Caro Gemello” című műsorát a Concerto Kölnnel Japánba is meghívták. A berlini Régizene Akadémiával előadott „Empfindsamkeit” koncertek első sorozata komoly sikert aratott. Valer Sabadus először Ausztráliában adott ária- és szólóesteket. A SPARK együttessel közös, „Közelebb a mennyországhoz” című programjával Európa legrangosabb fesztiváljaira és koncerttermeibe kapott meghívást.