hun/ eng
keresés
kosaram
Jeanine De Bique

Jeanine De Bique

Jeanine De Bique, a „revelációként” és „az elejétől a végéig lélegzetelállítóként” (NDC, Hollandia) jellemzett trinidadi szoprán „drámai jelenlétével és sokszínűségével” (Washington Post, USA) hívja fel magára a figyelmet, hangja pedig „épp oly tüzes, mint selymes” (musicomh.com).

2017-ben nagy sikerrel debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon Annius szerepében a Peter Sellars új rendezésében bemutatott és Teodor Currentzis által vezényelt Titus kegyelmében, amelyet később az amszterdami Holland Nemzeti Opera is műsorra tűzött, valamint a BBC Proms fesztiválon a Chineke! Zenekar oldalán Händel műveivel.

Azóta további nemzetközi sikereket ért el: bemutatkozott a San Fransiscó-i Operaházban a Figaro házassága Susannéjának szerepében, a berlini Német Operában a Ted Huffman által rendezett Szentivánéji álom Helenájaként Donald Runnicles vezényletével, a Lille-i Operában Händel Rodelindájának címszerepében Emmanuelle Haïm pálcája alatt (az előadásról az Erato gondozásában készült DVD 2020-ban Opus Klassik-díjat nyert), valamint az Opéra national du Rhin színpadán a Don Giovanni Donna Annájaként. A Holland Nemzeti Operába visszatérve pedig Aidát énekelte Michael Hamel Caruso Kubában című operájának világpremierjén.

Jeanine De Bique koncerténekesként is keresett művész. Legutóbbi fellépései közé tartozik Brahms Német requiemje Raphaël Pichonnal a párizsi La Seine Musicale-ban, Mahler 2. szimfóniája a Toulouse-i Nemzeti Zenekarral és Tugan Sokhievvel Toulouse-ban és a Párizsi Filharmóniában, Händel-áriák és Mozart Requiemje a Budapesti Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal a Hollywood Bowlban és a New York-i Lincoln Centerben, Mahler 4. szimfóniája Teodor Currentzis-szel Milánóban, Szentpétervárott, Münchenben és Budapesten, Iphis szerepe Händel Jephtha című oratóriumában a Skót Kamarazenekarral és Richard Egarral a BBC Proms fesztiválon, a Messiás az Atlantai Szimfonikus Zenekarral, a Liverpooli Királyi Filharmonikusokkal és a Melbourne-i Szimfonikus Zenekarral, újévi koncertek a berlini Német Szimfonikus Zenekarral és Mahler 8. szimfóniája a Chicagói Szimfonikusokkal és Marin Alsoppal a Ravinia Fesztiválon.

A 2020/21-es évadban a Julius Caesar Kleopátrájaként tér vissza a Sankt Gallen-i Színházba, először énekli a Theater an der Wienben a Porgy és Bess Bessét, valamint La Folie szerepét Rameau Platea című operájában Robert Carsen nagysikerű rendezésében William Christie vezényletével, Maria Reinert a Muzsika hangjában a houstoni Grand Operában, valamint Agathét Weber Bűvös vadászában a berlini Konzerthausorchesterrel Christoph Eschenbach pálcája alatt. A barcelonai Teatre del Liceu-ben a Les Arts Florissants oldalán a Platea koncertszerű előadásában láthatja a közönség.

Jeanine De Bique olyan karmesterekkel és zenekarokkal dolgozott együtt, mint az azóta elhunyt Lorin Maazel, Marco Armiliato, Adam Fischer, Kristjan Jaervi, Peter Schneider, Kevin John Edusei, Michael Boder, a Müncheni és a New York-i Filharmonikusok, valamint az MDR Szimfonikus Zenekar. Fellépett a római Teatro dell’Operában, a Sankt Gallen-i Színházban, a koppenhágai Dán Királyi Operában, a Bázeli Színházban és a Cincinnati Operában, és szólóesteket adott a Ruovesi és a Ravinia Fesztiválokon. Korábban a bécsi Staatsoper tagja volt.

Mesterszakos diplomáját a Manhattan School of Musicban szerezte. Az általa elnyert díjak között szerepel a Young Concert Artists, Inc. Zenei Verseny első díja, a Hertogenbosch Nemzetközi Énekverseny Arleen Auger-díja, és a Viotti Nemzetközi Zenei Verseny harmadik díja. A New York-i Gerda Lissner Énekverseny díjazottja, a Metropolitan Opera Nemzeti Tanácsa 2011. évi meghallgatásának döntőse és tanulmányi ösztöndíjasa, valamint a Licia Albanese-Puccini Alapítvány tanulmányi ösztöndíjasa volt. Az UNESCO Trinidad és Tobago-i Nemzeti Bizottsága ifjúsági békenagykövetnek nevezte ki.