hun/ eng
keresés
kosaram
Núria Rial

Núria Rial

szoprán

Núria Rial szülőföldjén, Katalóniában ének-zongora szakon végezte tanulmányait, a Bázeli Zeneakadémián pedig Kurt Widmer osztályába járt. 2003-ban kivételes énekesi teljesítményéért átvehette a Pro Europa Alapítvány „Preis der Helvetia Patria Jeunesse Stiftung” nevű díját. Fellépett már Európa összes jelentős zenei fesztiválján és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Sir John Eliot Gardiner, Paul Goodwin, Trevor Pinnock, Howard Griffiths, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Thomas Hengelbrock, Laurence Cummings, Neville Marriner, valamint Teodor Currentzis. Az őt kísérő zenekarok között is olyan jelentős együttesek vannak, mint a Concerto Köln, a The English Concert, a Bázeli Kamarazenekar, a Collegium 1704, az Il Giardino Armonico, a Les Musiciens du Louvre, az Elbipolis Barockorchester, a bázeli La Cetra, a L’Arpeggiata vagy a Festival Lucerne Strings.

Az énekesnő jelentős operaprodukciókban is színpadra lépett már, Európa számos híres operaházában: Cavalli Eliogabalo c. művében (Eritea szerepében) a brüsszeli La Monnaie operaházban René Jacobs vezényletével, Monteverdi Orfeójában (Euridiké) a Berlini Állami Operaházban szintén René Jacobs, a Genfi Nagyszínházban pedig Giovanni Antonini pálcája alatt, a genovai Carlo Felice Színházban pedig Mozart Varázsfuvolájában (Pamina) hallhatta a közönség.

Núria Rial munkájának nagy részét a barokk zene és a színpadi fellépések teszik ki. Emellett más műfajok iránt is érdeklődik. 2012-ben például Golijov Ainadamar c. kortárs operájában Núria szerepét énekelte a Madridi Királyi Színházban Peter Sellars vezényletével. 2015-ben Paminaként állt színpadra a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván irányítása alatt.

Mivel Núria Rialra a kamarazene is nagy hatással van, olyan együttesekkel is fellép, mint az Il Pomo d’Oro, a Café Zimmermann vagy a Nash Ensemble. Szólóestjei alkalmával a francia és a spanyol repertoárt ad elő, de emellett német dalok is felcsendülnek.

Núria Rial rendkívül gazdag diszkográfiával büszkélkedhet, a felvételek olyan jelentős kiadóknál készültek, mint a Harmonia Mundi France (a René Jacobs vezényletével készült Figaro házassága, vagy a közelmúltban kiadott Traces to Anna Magdalena Bach c. lemeze díjat is nyert). 2009 óta kizárólagos szerződése van a Sony Classical / BMG Masterworks lemezkiadóval. Az Austrian Baroque Company szólistájaként, Michael Oman vezényletével felvett Händel’s 9 German Arias c. lemeze 2010-ben megnyerte a nívós Orphée d’Or díjat. 2009-ben elkészítette Haydn Arie per un’amante c. CD-jét az Orfeo Barokk Zenekarral Michi Gaigg irányítása alatt, amely Echo Klasszikus Zenei Díjat kapott. Második Echo díját a Teatro d’Amore c. CD-n való közreműködéséért kapta. 2010-ben a Christina Pluharral és a L’Arpeggiata zenekarral készített Via Crucis c. CD kapott Echo Klassik díjat, 2012-ben pedig Bázeli Kamarazenekarral felvett Telemann-CD-jét díjazták „Legjobb operaária CD” kategóriában.