hun/ eng
keresés
kosaram
Francisco Fernández-Rueda

Francisco Fernández-Rueda

tenor

A tenor Francisco Fernández-Rueda Filandraként különleges klasszisú alakítást nyújtott, mind színházi, mind színpadi szempontból: énektudása és színészi képességei is lenyűgözőek. – Dreh Punkt Kultur | 2016. augusztus

Francisco Fernández-Rueda Don Ottaviója fenséges hangon szólalt meg. – Opernglas | 2013. november

Francisco Fernández-Rueda kiváló alakítást nyújtott szerepében, és remek színészi adottságokról tett tanúbizonyságot: egyike azon énekeseknek, akik jelenlétükkel betöltik a színpadot és mindenkit átható nyugalommal énekelnek. – El País | 2017. június

A szakértő kritikusok által gyönyörű hangszínnel és kiváló színpadi adottságokkal megáldott, sokoldalú énekesnek tartott spanyol tenor pályájának határozottan nagy lendületet adott, hogy 2011-ben részt vett az amerikai karmester, William Christie által létrehozott Jardin des Voix ötödik programjában.

Jövőbeli terveiből: Haydn Armida (Rinaldo szerepe) az eisenstadti (kismartoni) Herbstgold Fesztiválon, Vivaldi La verità in cimento (Mamud szerepe) a Heidelbergi Színházban, Manuel García Il finto sordo (Capitano szerepe) a madridi Zarzuela Színházban, Mozart A pásztorkirály a velencei La Fenice Színházban. Fernández-Rueda Andorrában Schubert Téli utazás című dalciklusának színpadi változatában lép fel Rubén Fernández-Aguirre zongoraművésszel.

Az énekes rendszeresen kap meghívásokat olyan jelentős karmesterektől, mint Sir John Eliot Gardiner, Fabio Luisi, William Christie, Enrico Onofri, Jean-Christophe Spinosi, Jordi Savall, Fabio Biondi, Jean Christophe Spinosi, Konrad Junghänel vagy Leonardo García Alarcón. Olyan kiváló zenekarokkal lépett fel, mint az English Baroque Soloists, a Les Arts Florissant, a Concerto Köln, a La Scintilla Zenekar, az Europa Galante, a Concertgebouw Kamarazenekara, a Haydn Filharmónia, a granadai Orquesta Ciudad, az Ensemble Matheus, a Les Ambassadeurs, a Le Cercle de l’Harmonie...

Állt már a világ legrangosabb színházainak és operaházainak színpadán, mint például: a Berlini Filharmónia, a Salzburgi Festspielhaus, a Luzerni Kulturális és Kongresszusi Központ (KKL), az Opéra Comique, a párizsi Cité de la Musique és a Filharmónia, a Versailles-i Királyi Opera, a Bordeaux-i Opera, az Angers-Nantes-i Opera, a Reims-i Opera, a La Fenice Színház, a Festival della Valle d’Itria, a Winterthur Színház, a Brooklyni Zeneakadémia vagy a New Yorki Lincoln Center, a washingtoni Kennedy Center, a chicagói Harris Színház, a baden-badeni Festspielhaus, a schwetzingeni Rokokotheater, a Jeruzsálemi Színház, a madridi Auditorio Nacional de Música, a barcelonai Palau de la Música Catalana és a Gran Teatre del Liceu, valamint a Palau de la Música Valenciában.

Az operairodalom szerepei közül Fernández-Rueda énekelte már Don Ottaviót Mozart Don Giovanni című művében, Ferrandót pedig a Così fan tutte című operában. Fellépett Rinaldóként Haydn Armida című darabjában, Händel operáiban Bajazetként a Tamerlán, Goffredóként a Rinaldo című műben. Monteverdi művei közül szerepelt már az Orfeo és az Odüsszeusz hazatérése címszerepeiben. Emellett volt már Narete Hasse Leucippo című művében, Toante Traetta Iphigénia Tauriszban című darabjában, vagy Sir Hervey Donizetti Boleyn Anna című operájában.

Koncerténekesként a közönség hallhatta már tőle Mozart Requiemjét és a Koronázási misét, Händel Messiását, Bach művei közül a János-passiót, a Máté-passiót, a Karácsonyi oratóriumot és a h-moll misét. Ezenkívül énekelte Monteverdi Vespro della Beata Vergine, C.P.E. Bach Magnificat, illetve Orff Catulli Carmina című művét is.

A Sevillában született énekművész először klarinétozni tanult. A Sevillai Egyetem francia szakán szerzett diplomát, majd Barcelonába költözött, ahol a Katalán Zeneakadémia (Escola Superior de Musica de Catalunya - ESMUC) ének tanszakán folytatta tanulmányait.

Fernández-Rueda diszkográfiájában megtalálható Monteverdi Odüsszeusz hazatérése (SDG kiadó) Sir John Eliot Gardiner vezényletével, Händel Rinaldo című műve DVD-n a La Scintilla Zenekarral Fabio Luisi irányítása alatt (DYNAMIC), Mozart Tenor koncertáriái az Ensemble Cristofori-val (ACCENT), Pasquini La Sete di Christo című műve (CHRISTOPHORUS), a Tonos Humanos a Guerra Manuscript sorozatból (NAXOS), Grétry L’Épreuve Villageoise című operája (NAXOS USA), valamint Lully Atys című darabja DVD-n a Les Arts florissants-nal, William Christie vezényletével (FRA MUSICA).