hun/ eng
keresés
kosaram
dg51x3-v3-2100x900
Naptáramhoz adom

Európai Hidak – Monteverdi: La favola d’Orfeo

2019
Szeptember20 19:45
Naptáramhoz adom

Program

Claudio Monteverdibio:
La favola d’Orfeo

A Fischer Iván Operatársulat tánc- és énekkara, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar korhű hangszeres előadása

A Fischer Iván Operatársulat, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Müpa, a Vicenzai Operafesztivál és a genfi Grand Théâtre közös produkciója

Közreműködők

Közreműködik

Rendező

Vezényel

Jelmez

Koreográfia

Rendezőasszisztens

Karigazgató

Világítástervező

Díszlettervező

Mozgókép tervező

Technikai vezető

Ügyelő

Magyar szöveg

Teljes leírás

További információ

Az esemény körülbelül 2,5 óra hosszúságú.

Programfüzet megtekintése

Az eseményről

Fischer Iván operatársulatával évente egy új produkciót mutat be. Ebben a szezonban ez Monteverdi első operája, az Orfeo.

A darab címe azért La favola d’Orfeo (Orpheusz meséje), mert ez volt az eredeti cím, ahogy a remekművet 1607-­ben megismerhette a mantovai ősbemutató közönsége. A befejezés is más volt, mint a ma közismert finálé. Az eredeti szövegkönyvben az opera nem Apollón jóságos érkezésével és Orpheusz égbe emelésével végződik, hanem egy vad bacchanáliával és a főhős meggyilkolásával. Most ezt az eredeti koncepciót mutatjuk be, amelyben a hiányzó zenei részt Fischer Iván rekonstruálta.

A tavalyi Falstaff-előadás sikeres alkotói állítják színpadra ezt a produkciót is, amelyet Budapest után Vicenzában és Genfben is láthat a közönség. A szólisták a világ minden tájáról érkeznek, a főszerepeket a magyar Baráth Emőke és az olasz Valerio Contaldo énekli. A táncosok a barokk gesztika egyik legnagyobb szakértőjével, Sigrid T’Hooft koreográfussal dolgoznak együtt, aki évek óta segíti a zenekar régizenei produkcióit.

Fischer Iván Facebook-oldalán többrészes blogban írta le az Orfeóval kapcsolatos gondolatait. Elsősorban a titokzatos és mágikus hatású mitológiai dalnok kérdése izgatja, az, hogy milyen szerepet játszott ez a kultikus figura a reneszánsz és a barokk kor közötti átmeneti években. Leírja, hogyan ütközik a plátói szerelem a földi örömök megszállott híveivel, és miért választotta inkább a darab első, reneszánsz változatát erre az előadásra.

Az Európai Hidak fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye.

Teljes leírás

Kategóriák