hun/ eng
keresés
kosaram
IMG_6981_Fischer Iván@KurcsákPittu.jpg

Program

Wolfgang Amadeus Mozartbio:
Requiem, K. 626

Közreműködők

Vezényel

Szólista

Közreműködik

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Ars longa, vita brevis – a művészet örök, az élet rövid. A Fesztiválzenekar azzal, amihez igazán ért, vagyis az örök művészettel kíván emléket állítani mindazoknak, akiknek a koronavírus még rövidebbé tette ezt az életet. A járványban elhunytak hozzátartozóinak és szeretteinek szól elsősorban a BFZ hosszú idő után első, közönség előtt adott koncertje, amelyen Fischer Iván a zenetörténet egyik legszebb, de mindenképp legrejtélyesebb gyászmiséjét, Mozart Requiemjét vezényli kiváló szólisták közreműködésével. A személyes jelenlétet kihagyni kényszerülő gyászolókra gondolva több országban is közvetített és az RTL Klubon is látható ingyenes koncert látogatása regisztrációhoz kötött, részt venni oltási vagy védettségi igazolvány és a helyfoglalást megerősítő, visszaigazoló e-mail birtokában lehet.

„Mélyen együttérzek a Covid-19 járvány áldozataival” – mondta Fischer Iván, aki fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy a halálozási számok mögött mindig emberek vannak, „akik életük utolsó napjait nagyon szomorú körülmények között töltötték. Elzárva a világtól látogatókat se fogadhattak, és családtagjaiktól sem búcsúzhattak el.” Értük szólal meg az a gyászmise, amelyet az Amadeus című film által csak tovább erősített legenda szerint Mozart saját közelgő halálára komponált. A valóság azonban ennél prózaibb. 1791 nyarán ismeretlen hírnök kopogtatott a szerző ajtaján: egy gyászmise megrendeléséről hozott hírt. A nevét fel nem vállaló Franz von Walsegg-Stuppach gróf tragikusan korán meghalt felesége emlékének szánta a művet, amelyet sajátjaként tárt volna a nyilvánosság elé. Mozart vállalta a feladatot, és sosem kérdezett többet a rejtélyes megbízóról.

Röviddel az után, hogy nekikezdett a munkának, egészségi állapota súlyosan romlott, és Mozart ágynak esett, nem sokkal később pedig meg is halt – mindössze 36 évesen. Vita brevis. Amit a Requiemből hátrahagyott, az a mű zenei anyagának mindössze közel kétharmada. Az Introitus hangszerelése teljes egészében elkészült, a Kyrie fúgájától a Hostias végéig vezető rész vázlatokban maradt fenn, a Lacrimosából csupán nyolc ütemet írt meg, bizonyos tételek pedig teljességgel megíratlanok maradtak. Tanítványa, Joseph Leopold von Eybler fogott neki először, hogy befejezze Mozart művét, ám egy ponton úgy érezte, a feladat meghaladja a képességeit. Végül egy másik tanítvány, Franz Xaver Süssmayr fejezte be Mozart állítólagos eredeti ötleteinek figyelembevételével, de később sokan készítettek saját befejezést a darabhoz.

A Requiemben a Fesztiválzenekar mellett olyan szólisták állnak színpadra, mint a Times szerint „édesen csillogó” Anna Prohaska, az egykor Harnoncourt-ral dolgozó Elisabeth Kulman, a Fischer Iván-féle Don Giovanniból ismerős Megyesi Zoltán és a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett basszista, Cser Krisztián. Az élményt az erre az alkalomra összeálló énekkar teszi teljessé, melynek Fischer Iván az Ars Longa Kamarakórus nevet adta.

A koncertet az RTL Klub aznap 23:10-től vetíti, nemzetközi partnereink, például a Párizsi Filharmónia, a Lucerni Fesztivál, a Bruges-i Concertgebouw vagy a frankfurti Alte Oper pedig élőben közvetítik online csatornáikon.

Teljes leírás