hun/ eng
keresés
kosaram
Európai Hidak fesztivál

Európai Hidak fesztivál

Az elmúlt évadokban már hat nemzet és régió kapott főszerepet az Európai Hidak fesztiválon. Szerencsére hatalmas az európai család, amelyben – Fischer Iván szavaival élve – „minden ember egyformán fontos, mindenki egyformán szerethető, mindenki egyforma esélyű”. Az új szezont is egy családtag elmélyült megismerésével kezdjük.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2013 óta minden évben megrendezi közös fesztiválját. Elsőként Csehország kultúrája került a középpontba, aztán Németországra, Ausztriára, Franciaországra és Spanyolországra fókuszált a sorozat. Legutóbb Lengyelország és a Baltikum szerzőinek műveiből állt össze a program, ezúttal pedig több művészeti ág és műfaj bölcsője, Olaszország mutatkozik be.

A barokk mestereiről és romantikus operaszerzőiről híres nemzet a 20-21. században új zenei lendületet kapott, változatos stílusú, izgalmas komponistákat adott és ad folyamatosan a világnak. Az idei fesztivál épp ezért – a kiállítások és a sokszínű világzenei, jazz-, táncos, irodalmi és filmes programok mellett – ízelítőt nyújt az itáliai régizenéből, operából, a 19. század „slágergyárosának” művészetéből és a kortárs olasz zeneszerzésből is.

Az évadot rendhagyó operaprodukció indítja: Monteverdi műfajteremtő Orfeója Fischer Iván újrakomponált befejezésével szólal meg. Nem maradhatnak ki a 20. századi olasz zeneszerzés két legnagyobb alakja, Ottorino Respighi és Luciano Berio határokon átívelő darabjai sem. Ami pedig a modern zenét illeti, Giacinto Scelsi, Giovanni Sollima és Niccolò Castiglioni művein keresztül egy szokatlan, mégis ismerős, egzotikus, mégis otthonos világ tárul elénk.

Az Európai Hidak rendezői hiszik, hogy nagy szükség van az európai népek közötti találkozásokra, s hogy a barátság erősítésére tökéletes eszköz egymás művészetének átélése és megértése.

Teljes leírás

Kapcsolódó események