hun/ eng
keresés
kosaram
Európai Hidak: Cuncordu e Tenore de Orosei
Naptáramhoz adom

Európai Hidak: Cuncordu e Tenore de Orosei

2019
Szeptember2218:00
Naptáramhoz adom

Program

Közreműködők

Közreműködik

További információ

Az esemény körülbelül 2,5 óra hosszúságú.

Az eseményről

Korzika és Szardínia hegyekkel borított szigeteinek zenei kultúrájában szinte háborítatlan formában maradt meg a többszólamú éneklés több évszázados hagyománya. Alapvetően mindig is a férfiak dolgának számított, és nem igényelt hangszeres kíséretet, rendkívüli hatására pedig garanciát jelentett az a négy–öt férfi, aki három hangfekvésben és négy szólamban énekelt.

Az Olaszországhoz tartozó (és különleges autonómiát élvező) Szardínia többszólamú énekegyüttesei közül a Cuncordu e Tenore de Orosei a legrangosabbak közé tartozik. Az 1978 óta működő együttes neve arra utal, hogy repertoárja egyaránt tartalmazza a sziget – illetve azon belül az Orosei-öböl – szakrális (cuncordu) és világi (tenore) dalait. Ami pedig az előadásmódját illeti, abban elsősorban a kristálytiszta tradíció érvényesül – öt, körben álló férfi egymásba kapaszkodó hangjával. Nagy sikerüket nemcsak – Európa-szerte népszerű – koncertjeiknek, de 1994 óta megjelenő lemezeiknek is köszönhetik. Az archaikus formák megőrzése mellett ugyanakkor más zenei műfajok és művészeti ágak képviselői előtt is nyitottak. Olyan hírességekkel dolgoztak együtt, mint a szenegáli énekes-ngonis Mola Sylla és a holland csellista Ernst Reijseger, Werner Herzog A fehér gyémánt című filmjében.

Szardínia többszólamú énekei szerves részét alkotják Olaszország világzenéjének, amelyről nélkülük csak hiányos képet alkothatnánk. Szerencsére – az országba vezető zenei hidak többi előadójához hasonlóan – a műfaj legavatottabb tolmácsa érkezik a Müpába.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Az Európai Hidak fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye.

Teljes leírás

Kategóriák