hun/ eng
keresés
kosaram
Iván Fischer.jpg Anna-Lena_Elbert_01@Alan Ovaska.jpg Olivia Vermeulen.jpg Mulroy-Photo-2-Raphaelle-Photography.jpg Hanno Müller-Brachmann_Credit Monika Ritterhaus 1_web.jpg

Program

A 19.45 – 22.00-ig tartó ünnepi hangverseny előtt a koncertet bevezető kerekasztal-beszélgetést tartunk.

Résztvevők:

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár
Hilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója
Őexcellenciája Mons. Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke
Fábry Kornél Guardialfierai címzetes püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke
Radvánszki Péter, rabbi, a Páva utcai zsinagóga vallási vezetője
Moderátor: Galambos Ádám, evangélikus teológus

A beszélgetés, amely az Apostoli Nunciatúra támogatásával valósul meg, magyar és angol nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

Érkezés: 17.30-18.00

Közreműködők

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Március 25-i hangversenyünk előtt, 18 órától a koncertet bevezető kerekasztal-beszélgetést tartunk a Müpa üvegtermében.

Az ökumenikus kerekasztal-beszélgetés azt a kérdést járja körül, hogy mit jelent ma a Máté-passió, tudunk-e azonosulni vele. Az 1727. április 11-én a lipcsei Tamás-templomban bemutatott, a protestáns egyházzene csúcspontját jelentő Máté-passió nem csupán csodálatos, univerzális zenemű, hanem a részvétről és az együttérzésről szóló tanítás, igazi „szellemi tartalmú rituálé.” A szenvedés egyetemes mivoltát a koncerten a bachi üzenethez kapcsolódó klasszikus, népzenei és kórusművek beiktatásával, a világra irányuló zenei reflexió eszközeivel jelenítik meg, fejet hajtva más népek, más ártatlan áldozatok szenvedése előtt is.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Hilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója, Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa, Fábry Kornél guardialfierai címzetes püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Radvánszki Péter, rabbi, a Páva utcai zsinagóga vallási vezetője. Moderátor: Galambos Ádám, evangélikus teológus.

Az eseményre a terem befogadóképessége miatt csak korlátozott számban érhetők el a helyek. A regisztráció a bfz.hu oldalon lehetséges a támogatói profiloldalon belül.

Támogatóink a jelentkezésnél előnyt élveznek, márciusban azonban teljes közönségünk számára megnyitjuk a regisztráció lehetőségét – kérjük, minél előbb jelezze részvételi szándékát a támogatói profiloldalának felkeresésével!

Teljes leírás