hun/ eng
keresés
kosaram
BFZ_Nagykanizsa_Zsinagóga-2R6A9628-20200823.jpg
Naptáramhoz adom

Zsinagógakoncert

2022
Augusztus10 18:00
Naptáramhoz adom

Program

Felix Mendelssohn-Bartholdybio:
C-dúr nyitány fúvós hangszerekre, „Harmoniemusik”, Op. 24
Jóföldi Anett (fuvola), Berger Márta, Berta Beáta (oboa), Ács Ákos, Csalló Roland (klarinét), Tallián Dániel, Paálné Falusi Melinda (fagott), Szőke Zoltán, Bereczky Dávid (kürt), Póti Tamás (trombita), Kaszás Károly (nagybőgő)

Alekszandr Glazunovbio:
Rêverie orientale klarinétra és vonósnégyesre, Op. 14
Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs (hegedű), Sipos Gábor (brácsa), Sovány Rita (cselló), Ács Ákos (klarinét)

Felix Mendelssohn-Bartholdybio:
Szentivánéji álom, Op. 61 – Notturno (fúvósoktett-változat)
Jóföldi Anett (fuvola), Berger Márta, Berta Beáta (oboa), Ács Ákos, Csalló Roland (klarinét), Tallián Dániel, Paálné Falusi Melinda (fagott), Szőke Zoltán (kürt)

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezetünk be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélünk, hogy új kapcsolatot teremtsünk, és egységet alkotva egymásra találjunk a közönséggel. Közösségi Heteink keretében 2014 nyara óta koncertezünk elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Különösen fontos élmény volt számunkra a bonyhádi, a karcagi és az apostagi hangverseny. Célunk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el. Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.”

A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös rendezvénye.

A Zsinagógakoncertek platina fokozatú támogatója:

ARTMENTOR_Logo_farbig.jpg

Teljes leírás