hun/ eng
keresés
kosaram
Nagy sikerrel mutattuk be új operánkat, elindult az évad!

Hír

Nagy sikerrel mutattuk be új operánkat, elindult az évad!

Új operaprodukcióval nyitottuk a 2022/23-as évadot: a világhírű brit zeneszerző, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című művét óriási sikerrel mutattuk be a Müpában. A főszereplő Miah Persson mellett nagy tapsot kapott a két gyermekszereplő, Lucy Barlow és Ben Fletcher, különösen utóbbi, aki a darab egyes zongorarészleteit annyira hűen játszotta a díszlet részeként szolgáló zongorán, hogy sokan azt hitték, valóban az éneklés mellett zongorázni is tanuló fiú játékát halljuk. Ez a kétértelműség természetesen tökéletesen beleillett a darabba, hiszen Fischer Iván szerint „már az eredeti történet Henry James 19. század végén született novellájában is kultikus jelentőségű éppen ambivalenciája miatt”, amelyet Benjamin Britten új szintre emelt: míg a regényben az a fő kérdés, hogy léteznek-e vagy nem a szellemek, „Britten drámája egy igazi összeütközés a társadalom elvárásai, elsősorban a szigorú viktoriánus erkölcsök és egy serdülő kisfiú ösztönei, fantáziája között. Így új ambivalencia jön létre, mert lehet Britten operáját úgy is látni, hogy a nevelőnőnek van igaza, aki meg akarja szabadítani a 10 éves Miles-t az abúzustól, a megrontástól, ami ellen a nő jogosan és hősiesen küzd. De teljesen helyénvaló a történetet fordítva is érteni, hogy ez az erkölcseiben oly fanatikusan hívő nevelőnő szinte megfojtja a gyereket, annyira rá akarja kényszeríteni a »jó viselkedést«” – nyilatkozta a karmester-rendező a Magyar Narancs hetilapnak adott interjúban. Arra a kérdésre pedig, hogyan illeszkedik a zene ehhez a súlyos, riasztó történethez, zeneigazgatónk így válaszolt: „Fantasztikus, gazdag, olyan eredeti világot teremt, ami tökéletesen megfelel ennek az ijesztő szellemtörténetnek, vagy lelki drámának. Csupán tizenhárom tagú zenekarral Britten hihetetlen színeket fest és izgalmas, drámai hangulatot hoz létre. A zene nyelve bonyolult, modern, de azonnal hat a hallgatókra. Véleményem szerint remekmű, az operairodalom egyik legnagyobb kincse”.

bfz_theturnofthescrew_horvathjudit_net-7218.jpg

Fotó: Horváth Judit

Apropó gyermekszereplők! Míg a tavalyi Poppea-produkciónkban a zseniális Jakob Geppert a Dortmundi Kórusakadémiáról érkezett, idén angol tehetségek mutatkozhattak be a BFZ produkciójában, akiket a darab rendező–karmestere személyesen hallgatott meg londoni turnénk során. Sőt, azt tudták, hogy Fischer Iván több operában is fellépett gyermekkorában az Opera gyermekkarának tagjaként? Ami pedig igazán érdekes, hogy 1964-ben az akkor 13 éves Fischert Benjamin Britten személyesen is hallotta énekelni az Andrássy úti Ybl-palotában, ahol az Albert Herring című operáját játszották.

A különleges hangulatú Britten-előadást Budapesten csak kétszer adtuk elő, legközelebb október végén a Vicenzai Operafesztiválon lesz látható. A teljes évadot a szezonfüzet formájában itt, bérletekként itt böngészhetik.