hun/ eng
keresés
kosaram
Különleges itáliai koncertek után nyári pihenését tölti a Fesztiválzenekar

Hír

Különleges itáliai koncertek után nyári pihenését tölti a Fesztiválzenekar

Utcai népzenélés, oratórium a dóm előtt, Szőke Zoltán önkéntes szólókürtözése a hőségben, hatalmas siker – emlékezetes turnéval búcsúzott a 2021-22-es évadtól a Fesztiválzenekar Itáliában. A Spoleto Festival dei Due Mondi, azaz Két Világ Fesztivált 65. alkalommal rendezték meg Olaszország közepén, és a kéthetes rendezvénysorozat nyitókoncertjét a BFZ adhatta, Magyarország után Olaszországban is bemutatva Philip Glass Rámakrisna-passió című nagyszabású oratóriumát. A negyvenezres kisváros színházi hagyományai a római korba nyúlnak vissza, a korabeli színház továbbra is a fesztivál egyik központi helyszíne, amit az olasz-amerikai operaszerző és rendező, Gian Carlo Menotti alapított, és amely legelső produkcióját, egy Macbeth-előadást, a híres filmrendező, Luchino Visconti rendezett. A gyönyörű katedrális előtti tér mellett, ahol a római Santa Cecilia Akadémia Kórusával együtt adtuk elő Philip Glass művét, több kamarakoncertet is tartottunk Olaszország egyik legrégebbi páholyos színházában, a Teatro Caio Melissoban: fellépett barokk együttesünk és kortárs zenét is hallhatott a közönség, késő este pedig az utcai forgatagban kezdett erdélyi rigmusokba népzenei triónk, Kádár István, Fejérvári Zsolt és Szabó András, hatalmas sikert aratva. De kürtszólamunk vezetője, Szőke Zoltán is választott magának egy innovatív koncertformát: kortárs koncertünk után kiállt a színpadra, hogy a tűző napon eljátssza a híres Puccuni Turandotjának híres áriáját, a Nessun dorma egy részletét, Kurcsák István a cintányérral pedig a lehető legjobbkor volt a legjobb helyen… Az emlékezetes performansz Facebook oldalunkon nézhető meg.

Turnénk második állomása is egy fesztivál volt, a „csak” 32 éves történettel bíró Ravenna Fesztiválon a gyönyörű Teatro Alighieriben kamarakoncerteket, a Palazzo Mauro De André izgalmas épületében pedig Brahms 3. szimfóniáját és a Seherezádét adtuk elő, a ravennai és nemzetközi közönség ovációjával kísérve. Ottlétünk pár napja alatt a fesztiválon éves nyári rezidenciáját tartó, Luigi Cherubini Ifjúsági Zenekarral is együttműködtünk: a Riccardo Muti által alapított együttes tagjaival, egyfajta mentorálásképpen, együtt gyakoroltunk, próbáltunk, majd közös kamarakoncertünkön Michael Haydn, Bach és Csajkovszkij műveit pultonként egy-egy olasz és BFZ-s muzsikussal adtuk elő Pilz János vezetésével.

A sűrű hónapok után zenekarunk nyári pihenésre megy, hogy augusztusban már a Balaton környékén találkozzunk újra egy különleges helyszínen, aztán Svájcban, Németországban és Olaszországban zenéljünk… Szintén közelednek az új operabemutatónk próbái: Henry James A csavar fordul egyet című kisregényét sokan feldolgozták már színházban, filmen, sorozatban és persze Benjamin Britten által operában is, szeptember elején pedig Fischer Iván interpretációjának lehetünk tanúi a Müpában.

Addig is, jó pihenést, gyönyörű nyarat kíván Önöknek a BFZ, ha pedig még nem tették volna, szavazzanak ránk az Év zenekara választáson!