hun/ eng
keresés
kosaram
Liszt–Berlioz-maraton: a Szent Efrém Férfikar koncertje
Naptáramhoz adom

Liszt–Berlioz-maraton: a Szent Efrém Férfikar koncertje

Online közvetítés a Müpából
2021
Február620:00
Naptáramhoz adom

Program

Liszt Ferenc:

Pax vobiscum!, S. 64

Missa quattuor vocum ad aequales, S. 8 – Kyrie, Gloria

Laudate Dominum, S. 15a

Missa quattuor vocum ad aequales, S. 8 – Credo

Mihi autem adhaerere, S. 37

Missa quattuor vocum ad aequales, S. 8 – Sanctus et Benedictus, Agnus Dei

Közreműködők

Közreműködik

Művészeti vezető

További információ

Az esemény körülbelül 45 perc hosszúságú.

Programfüzet megtekintése

Az eseményről

Liszt Ferenc alapvetően hangszeres gondolkodású zeneszerző volt, hiszen alkotói fantáziájára a zongora lehetőségei gyakorolták a legerősebb hatást. Ugyanakkor az énekhang világa sem állt távol tőle, és a vokális zenén belül a kórusmuzsika műfajait is szívesen művelte. E területen különlegesnek számítanak férfikari kompozíciói. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös Liszt–Berlioz-maratonjának hangversenyén a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás vezetésével a liszti termés e fejezetéből kínál ízelítőt.

A férfikari kultúrára a 19. században sok helyütt rátelepedett egy olyan repertoár, amely lapos, dalárda-hangvételű művekkel kedvetlenítette el az igényesebb kompozíciókra vágyókat. Emiatt később, még a 20. században, Kodály írásaiban is fellelhetjük nyomát a férfikarral kapcsolatos fenntartásoknak (holott maga is alkotott ebben a műfajban). Amit azonban Liszt tár elénk férfikari műveiben, maga az átszellemült nemesség, tisztaság, a legkifinomultabb ízlés. A hangversenyen felcsendülő kompozíciói vallásos alkotások, meghatározó bennük Liszt őszinte és mélyről fakadó hite, fontos elemük a sallangtalan egyszerűség és a gregorián hatását is felmutató régiességnek egy olyan fajtája, amely – éppen az eszköztár végletes redukciója által – olykor kifejezetten modern hatású, előremutató.

A Szent Efrém Férfikart 2002-ben alapította és máig vezeti Bubnó Tamás karnagy. A bizánci rítusú keresztény vokális örökség bemutatása mellett művészi tevékenységükben fontos szerepet tölt be a magyar férfikari hagyomány, Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti műveinek ápolása. Számos fesztiválon léptek fel, hanglemezeiket a kritika nagyra értékeli.

A Liszt–Berlioz-maraton a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa Budapest közös rendezvénye.

Teljes leírás