hun/ eng
keresés
kosaram
Liszt–Berlioz-maraton: a Pannon Filharmonikusok koncertje
Naptáramhoz adom

Liszt–Berlioz-maraton: a Pannon Filharmonikusok koncertje

Vass, Szűcs M.

Online közvetítés a Müpából
2021
Február619:00
Naptáramhoz adom

Program

Hector Berlioz:

Harold Itáliában, Op. 16, H. 68

I. Harold a hegyekben. A melankólia, boldogság és öröm jelenetei. Adagio – Allegro
II. Esti imát zsolozsmázó zarándokok menete. Allegretto
III. Az Abruzzók egy hegyilakójának szerenádja kedveséhez. Allegro assai
IV. Rablók orgiája. Emlékezés letűnt jelenetekre. Allegro frenetico

Közreműködők

Közreműködik

Vezényel

Szólista

További információ

Az esemény körülbelül 45 perc hosszúságú.

Programfüzet megtekintése

Az eseményről

A romantikusok nagy ösztönzői között meg kell említenünk Paganini nevét. Ha Beethoven a zeneszerzők gondolkodásmódjára gyakorolt befolyást, ő a hangszerkezelés, a romantikus virtuozitás-kultusz területén bizonyult ösztönzőnek. Liszt zongorajátéka Paganini hegedűbravúrjainak példáját követte, Berlioz pedig éppen Paganini unszolására kezdett bele 1834-ben egyik legnagyszerűbb művébe, a Harold Itáliában című szimfóniába. A művel a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt–Berlioz-maratonján találkozhatunk.

Berlioz és Paganini 1833-ban, a komponista egyik szerzői estjén találkozott. Az ördög hegedűsének nem volt mit játszania nagyszerű Stradivari-brácsáján, Berlioztól kért tehát versenyművet. A zeneszerző munkához látott, ám amit írt, csalódást okozott Paganininek – ő folyamatosan és virtuózan akart játszani, Berlioz művében azonban a brácsa és a zenekar egyenrangú társak.

A művet Byron Childe Haroldja inspirálta. A brácsát tekinthetjük a társadalomból kitaszított, magányos hős megtestesítőjének: melankolikus, töprengő szólói az ő monológjai. A hallgató képzeletét, akárcsak a Fantasztikus szimfóniában, ezúttal is programcímek vezetik: Harold a hegyekben; Zarándokok menete; Szerenád; Haramiák orgiája. Az egyedülálló műfajértelmezés mellett – egy mű, amely egyszerre versenymű és szimfónia – a Harold két nagy erénye a csodálatos színgazdagságú természetfestés és az elmélyült lélekábrázolás.

A több mint kétszáz esztendős múlttal rendelkező Pannon Filharmonikusok Magyarország egyik sokoldalú és igényes zenekara, melynek Vass András 2009 óta állandó karmestere. A világhírű Szűcs Máté 2011-től 2018-ig a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása volt, azóta a Genfi Zeneakadémia professzora.

A Liszt–Berlioz-maraton a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa Budapest közös rendezvénye.

Teljes leírás