hun/ eng
keresés
kosaram
Szülinapi szerenád

Szülinapi szerenád

Paiss Andrea zeneimádó nagymamájának, Gárdonyi Magdának szerzett óriási örömöt, amikor megszervezte, hogy a Fesztiválzenekar Szerenádkoncerttel lepje meg 93. születésnapján. Ünnepeljük zenekarunk 40. születésnapját BFZ-történetekkel – fogadják szeretettel sorozatunk következő részét!

Nagymamám nagyon szerette a komolyzenét. Gyerekkorában zongorázni tanult, és egész életében megmaradt benne a zene szeretete. Nagypapámmal már a Fesztiválzenekar legelső koncertjein is ott voltak, anyukámékat és minket is magukkal vittek. Ahogy egyre híresebb lett a Fesztiválzenekar, és drágultak a jegyek, már nem tudtunk minden koncertre elmenni. És bár a nagymamám szellemileg mindvégig, egészen 94 éves koráig teljesen friss maradt, egyre ritkábban hagyta el a lakást.

A pandémia idején, amikor nem mehettünk hangversenyekre, a Fesztiválzenekar kitalálta a Szerenádkoncerteket: kis kamaraegyütteseik gangos házak lakóinak játszottak Budapesten. Amikor megláttam a felhívást, megírtam a zenekarnak, hogy a nagymamámnak július elején lesz a születésnapja, és nagyon örülnénk, ha el tudnának jönni nagykörúti otthonába, hogy meglephessük.

Hála a kedves szervezőknek, minden tökéletesen sikerült. Nagyi semmit sem sejtett, amikor kiment a gangra, a zenészek már ott álltak. Egyikük elmondta, hogy van itt valaki, akinek hamarosan születésnapja lesz – különösen neki szól ez a koncert. Nagymamám könnyekig meghatódva hallgatta a csodás zenét és a neki szóló köszöntőt. Azóta már sajnos az égi közönségben hallgatja a muzsikát.

Közben a gyerekeink is a Kakaókoncertek törzsközönségévé váltak, így már a családunk negyedik generációja jár a BFZ koncertjeire.

A fotót Máté Gábor készítette.