hun/ eng
keresés
kosaram
„Minden hiányzik, ami a BFZ”

Interjú

„Minden hiányzik, ami a BFZ”

Karanténpercek Gulyás Emesével

Azért indítottuk el Karanténpercek című sorozatunkat, hogy ezekben a nehéz napokban se távolodjunk el egymástól. Muzsikusainkat kérdezzük arról, hogy élik meg a koronavírus-járvány miatt kialakult új élethelyzetet. Hogy változott meg az életük? Találnak-e benne pozitívumot? Milyen zenét ajánlanak Önöknek? Hogy alakultak át a muzsikálási szokásaik? Ezúttal hegedűművészünk, Gulyás Emese osztja meg Önökkel gondolatait, élményeit.

Milyen zenét ajánlanál a közönségnek a bezártság idejére? Te mit hallgatsz, mit játszol szívesen, hogy jó legyen a hangulatod?

A karanténhelyzetből remélem lassacskán kiszabadulunk, de mindenképp olyan zenét ajánlok, ami örömet és erőt ad. Vagy akár levezeti a feszültséget. Dvořák, Mozart, Vivaldi, Bartók, bármi lehet, mert a jó zene megtalálja az utat a lélekhez és jótékonyan hat. Idehaza viszonylag kevés muzsikát hallgatok, hiszen szinte mindig ez vesz körül. Főzéshez viszont jólesik olykor egy kis korabarokk, olasz zene, az esti tornám pont letelik egy Mahler-szimfónia alatt, ráérős vacsorához pedig csakis jazz szól.

Mivel pótolod a zenekarral töltött időt? Kivel, hogyan zenélsz otthon?

Ovi és bölcsi híján mindkét gyerekem itthon van hetek óta, így a nap 24 órájára megvan a programom (az 5 perc csend műfaját gondolom nem kell bemutatnom). A “to do” listám 3 oldalas, gőzerővel készülök a soron következő Karanténestre, ami a két kicsikém mellett igazi kihívás, kerti játszóteret építünk a férjemmel, tehát egy percet sem unatkoztam még, mióta leállt az élet a nagyvilágban. A családomban hatalmas a zenélési kedv, a napokban Bériot egyik művét gyakorolhattam dobfelszerelés-, gitár- és furulyakísérettel.

Tanultál valami újat a karantén alatt? Lettek esetleg új szokásaid?

A főzőtudományom újabban szárnyal, tehát pl. palacsinta és rántott hús terén kezdek egész magabiztos lenni. :) A karanténhelyzet miatt pillanatok alatt kitanultam a gyümölcsfametszés és a gallyégetés tudományát, ezeket apukám idén nem tudta elvégezni nálunk. Újdonság számomra, hogy az otthonunkba beköltözött az online világ: messengeren tart tornaórát az edzőm, elkezdtem egy online lakberendezési tanfolyamot és a kisfiam zoomon keresztül vesz részt az óvodai angolórán (tehát már én is betéve tudom a tavaszi tananyagot).

Gulyás Emese2.jpg

Mi hiányzik most a legjobban?

Minden hiányzik, ami a BFZ. Az élő koncertek varázsa, a pezsgő alkotói légkör, az utazások, a szimfóniák, csatangolásaink a turnék idején. A sort csak elkezdeni tudom. Nagy sokként ért, ahogy mindez egycsapásra megszűnt, jó ideig letörten keltem-feküdtem. Végül úgy döntöttem, segítséget kérek egy pszichológus ismerősömtől, mert ez a speciális folyamat nagyon meggyötört, és nem akartam beleragadni. Megküzdöttem a lelki békémért, de megérte szembenézni az érzéseimmel. Mostanra túl vagyok a szomorúságon és örömmel tervezem a holnapokat.

Mi a jó a karanténban?

A sornak itt is csak kezdete van. A legjobb, hogy két hónapja együtt lehetek a gyerekeimmel. Nem kell hajnalban kelnünk, a szoros reggeli rutin kezd feledésbe merülni, és mivel nincsenek nagyzenekari koncertek, minden este én mondhatom a mesét. A férjem is sokkal többet van idehaza, végre elkezdtük a kertet és a házat rendbe tenni, és ez felvillanyoz. A sok zenekari turné folytán egyébként is értékeljük az otthonunk nyugalmát, a vidéki madárcsicsergést, a kert zöldjét, és főleg a házunkat betöltő gyerekzsivajt.

Van-e olyasmi az életedben, amire eddig soha nem volt időd, de mindig vágytál rá, és most kipróbálhattad?

A gasztronómia az első, ami eszembe jut: a szakácskönyveim végre nem csak dísznek vannak a polcon. :) A másik, amire évek óta vágyom, hogy újra ráérősen skálázzak és etüdözzek, mint zeneakadémista koromban. Amióta anya vagyok, minden percem be van osztva, extrém koncentráltan kell gyakorolnom, így most a napi szintű, 1 óra skálázás luxusának nagyon örülök.

Kövessék Karanténestjeinket is! Minden nap 19:45-től jelentkezünk honlapunkon és Facebook-oldalunkon is. Ha támogatni szeretnék sorozatunkat, örömmel fogadjuk.