hun/ eng
keresés
kosaram
Interjú Christel Loetzsch mezzoszopránnal

Interjú

Interjú Christel Loetzsch mezzoszopránnal

A német származású mezzoszopránt szombati koncertünk előtt kérdeztük Budapestről, Veronáról, és természetesen a Dallapiccola-dalokról is. A kortárs zene kedvelőinek kihagyhatatlan program a Budapest Music Centerben. A művésznővel Váradi Júlia beszélgetett.

7 éves korában indult a karrierje. Hogyan derült ki már ilyen fiatalon, hogy különleges hangja van?

Ez igen érdekes történet. 7 éves koromban részt vettem egy nemzeti kórus meghallgatáson, mert nagyon szerettem volna kórusban énekelni, de a kórusvezető félrehívott és azt mondta, hogy túl hangos a hangom, ezért szerinte szólistának kellene képeznem magam. Akkoriban szomorú voltam, hogy nem énekelhettem a kórusban, ma már nagyon hálás vagyok annak a kórusvezetőnek.

Nemzetközi sikert aratott Mozart Cosi fan tutte-ban és a Don Giovanniban is. Milyen volt Zeffirellivel dolgozni a veronai Arénában? Gondolom, ez egy énekes életre szóló álma lehet!

Igen, ez így van. 26 éves voltam, épp a milánói tanulmányaim végén, és egy ügynökség beajánlott az Arena előadásokhoz. Ez volt az első felkérésem. Természetesen nagy élmény volt, hogy egy ilyen produkcióban vehettem részt. Zeffirelli részt vett ugyan a próbákon személyesen, de már 92 éves volt, kerekesszékben ült, 2 kutyával az ölében. Adott néhány utasítást, de az asszisztensei dolgoztak igazából. Mindazonáltal csodálatos volt személyesen találkozni vele. És persze rendkívül izgalmas volt 20 000 ember előtt énekelni.

Járt már Budapesten? Mit gondol erről a városról?

Annak idején az iskolával osztálykirándulást tettünk Budapestre és voltunk a Balatonnál is. Ez 2005-ben történt. Sokat láttunk akkor, de énekesként most vagyok itt először. Gyönyörű város, a régi épületek, a kulturális élet… Most csak rövid ideig vagyok itt, talán legközelebb többet is megtapasztalhatok Budapestből.

Találkozott valaha a Fesztiválzenekarral? Vagy ez az első személyes találkozása velük?

A BFZ nemzetközileg nagyon ismert, különösen Fischer Iván, természetesen ismertem a zenekart, de most dolgoztam velük először. És persze nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt a koncerten énekelni ezekkel a csodálatos zenészekkel. Nem lehet minden egyes zenészt külön megdicsérni, mert sokan vannak. De mindannyian különlegesek abban, ahogyan játszanak.

A program nagyon izgalmasnak ígérkezik. Mit kell tudni Luigi Dallapiccola darabjairól, amelyeket énekelni fog?

Dallapiccola Isztriából, ahol született, Innsbruckba menekült. Ott tanult, majd Firenzébe ment, és a II. világháború alatt írta a dalokat. Ezek a dalok drámaiak. Sok-sok érzelemmel telítettek. Dallapiccola a dalokon keresztül tudta feldolgozni a háborút. Zeneileg is nagyon érdekes, ahogy Schönberg tizenkét hangú technikájával bánik, szépen követhető, ahogy egy dallam az énekes szólamával kezdődik, majd egy hangszer folytatja, vagy fordítva. Minden hallgató számára akkor is befogadható és érthető, ha nem is ismeri a dalok hátterét. Minden dal magával ragadó és megható. Mindenképpen érdemes meghallgatni a koncertet.