hun/ eng
keresés
kosaram
Bejelentette 2024-25-ös évadát a Fesztiválzenekar

Közlemény

Bejelentette 2024-25-ös évadát a Fesztiválzenekar

Sikeres jubileumi évada után komoly és könnyed, klasszikus és mai, magyar és nemzetközi szezonra készül a Budapest Fesztiválzenekar. Az alaphangot Richard Strauss műve, az Ariadné Naxoszban, a görög drámát olasz komédiával vegyítő opera adja meg. A magyar EU-elnökség időszakában a BFZ az Európai Unió Ifjúsági zenekarával közösen lép színpadra. A nagyközönség április 3-tól vásárolhatja meg bérleteit.

BÖNGÉSSZÉK ÁT A FESZTIVÁLZENEKAR 2024–25-ÖS ÉVADÁNAK TELJES PROGRAMJÁT ONLINE SZEZONFÜZETÜKBEN, VAGY ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A BFZ BÉRLETEIRŐL ITT TÁJÉKOZÓDHATNAK.

HANGOLÓDJANAK A BFZ RÖVID VIDEÓJÁVAL AZ ÉVADRA ITT!

Tavaly a BFZ több koncertet adott és többet turnézott, mint valaha. A következő, 2024–25-ös évad sem csökkenti a tempót. A szezon zenei programja egy egyre kiszámíthatatlanabb világban kínálja a zenét mint viszonyítási pontot. Fischer Iván szavaival: „a zeneirodalom a humanista értékek tára, feladatunk belőle merítve reagálni, érvelni, alternatívákat felmutatni, hogy emlékeztessük az embereket a béke, a józan ész, a tolerancia értékeire.”

A BFZ növekvő nemzetközi jelenléte mellett változatlanul a tágas magyar kulturális közösség és a magyar főváros zenekara marad, teszi hozzá Erdődy Orsolya, menedzser-igazgató. „Idén tizedszer indulnak el a közösségi hetek, tavasszal és ősszel is iskolákba, templomokba, zsinagógákba és idősotthonokba visszük el a zene örömét. Az új évad ünnepi kezdeteképpen pedig augusztus 31-én a Hősök terén ismét ingyenes szabadtéri koncertre hívjuk a várost.”

BFZ_2425_3.jpg

Erdődy Orsolya a sajtótájékoztatón

Fotós: Nagy Attila

Commedia dell’arte, dupla Mahler és a közös Európa

A Fesztiválzenekar koncerttermi évada 2024–25-ben is operabemutatóval indul, Richard Strauss Ariadné Naxoszban című művével. A címszerepet a The New York Times által „gazdagon zengő szopránnak” nevezett Emily Magee alakítja. Az előadásnak Fischer Iván nemcsak dirigense, hanem társrendezője is lesz, a művet a kiváló színésznő és commedia dell’arte-specialista Chiara D’Annával közösen állítják színpadra. Az opera 2024 nyarán Spoletóban debütál, majd ősszel a Müpa-beli előadások után a Vicenzai Operafesztiválon is bemutatkozik.

A Müpával közös Európai Hidak fesztivál jelképes hídjai a közelgő évadban Budapestről magához Európához, az eszméhez és kulturális közösséghez ívelnek. A BFZ az Európai Unió Ifjúsági Zenekarával ad közös koncertet, melynek programjában Fischer Iván egyik szerzeménye is műsorra kerül: Táncszvitjének hazai bemutatóján hegedűszólistaként az ukrán Diana Tishchenko működik közre.

NA240307_14_size.jpg

Fischer Iván az operáról beszél

Fotós: Nagy Attila

Fischer Iván két Mahler-szimfóniát is vezényel a 2024–25-ös évadban, a monumentális Másodikat a Nemzeti Énekkar közreműködésével, és a nevezetes Adagiettót is tartalmazó Ötödiket. Folytatja nagyszabású karmesteri ciklusait is Brahms első szimfóniájával és Dvořák hetedikjével.

Világraszóló vendégek

A 2024–25-ös évadban is elismert, inspiráló és karakteres karmesterek érkeznek az együtteshez. Jakub Hrůša egy teljesen cseh programot vezényel, de visszatér Andrés Orozco-Estrada és Robin Ticciati is. Folytatja kiapadhatatlan Haydn–Mozart-sorozatát Takács-Nagy Gábor, ezúttal Mozart „nagy” g-moll szimfóniája is sorra kerül. Emlékezetesnek ígérkezik a 2024–25-ös évad két barokk koncertje is, amelyeket művészeti vezetőként a régizene élő legendája, Jordi Savall és a barokk hegedű legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb alakja, Midori Seiler jegyeznek majd.

Az évad szólistái is a nemzetközi koncerttermi produkciók legkiválóbbjait képviselik. Igor Levit, a zongoraművész, akihez a The New Yorker szerint „senki sem hasonlítható”, három egymást követő estén eljátssza Prokofjev mind az öt zongoraversenyét, valóságos minifesztivállá gazdagítva vendégszereplését. Kirill Gerstein Brahms első zongoraversenyét, Francesco Piemontesi Beethoven negyedikjét adja elő a Fesztiválzenekarral. Renaud Capuçon 1737-es Guarneri-hegedűjén hozza el Mendelssohn e-moll hegedűversenyének mély és árnyalt hangszíneit.

Marad a bevált bérletkínálat

A BFZ előző, jubileumi szezonjához új bérletkínálatot alakított ki. A megoldás látványos sikere miatt az új évadban sem változtatnak a tízféle bérlet konstrukcióján. Továbbra is lehet tisztán a Zeneakadémiára vagy tisztán a Müpába szóló bérleteket vásárolni, de megmaradtak a népszerű vegyesbérletek is. A Doráti és a Solti bérlet továbbra is tartalmazza az összes Müpa-beli előadást, míg az Ormándy bérletben szerepel az összes előadás a Zeneakadémián. Folytatódnak a Kakaókoncertek, az Iván mesél sorozat és a nagyon népszerű Midnight Music koncertek is.

BFZ_2425_4.jpg

A BFZ zenészei elképzelt magazinok címlapjain

Fotós: Nagy Attila

Kivételesre hangolva: muzsikus címlapsztárok az évadfüzetben

A Fesztiválzenekar új szezonfüzetét hét BFZ muzsikus különleges portréjával illusztrálták. Hiszen a zenekar Magyarországról elért világsikere nagyban azokon a zenekari zenészeken múlik, akiknek kivételes művészi teljesítményük alapján magazinok címlapjain kellene szerepelniük. A BFZ most elkészítette ezeket a címlapokat: a füzetben szereplő fiktív magazinok sztárjai Biró Ágnes,Lesták Bedő Eszter, Bujtor Balázs és Kádár István hegedűművészek, Polónyi Ágnes hárfaművész, Ács Ákos klarinétművész, és Csikota Gergely trombitaművész lettek. A címlapfotók Viszlay Márk divatfotós munkái, egybegyűjtve ebben a galériában érhetők el.

A nagyközönség április 3-tól vásárolhatja meg bérleteit.