hun/ eng
keresés
kosaram
„Ajándékként tekintek a felszabadult időre”

Interjú

„Ajándékként tekintek a felszabadult időre”

Karanténpercek Oláh Gyöngyvérrel

Azért indítottuk el Karanténpercek című sorozatunkat, hogy ezekben a nehéz napokban se távolodjunk el egymástól. Muzsikusainkat kérdezzük arról, hogy élik meg a koronavírus-járvány miatt kialakult új élethelyzetet. Hogy változott meg az életük? Találnak-e benne pozitívumot? Milyen zenét ajánlanak Önöknek? Hogy alakultak át a muzsikálási szokásaik? Fogadják szeretettel Oláh Gyöngyvér hegedűművész válaszait.

Milyen zenét ajánlanál a közönségnek a bezártság idejére? Te mit hallgatsz, mit játszol szívesen, hogy jó legyen a hangulatod?

Nagyon ajánlom mindenkinek a New York-i Metropolitan Opera HD felvételeit. Az intézmény honlapján naponta más-más operát lehet végigkövetni, a legnagyszerűbb előadókkal. Ez az időszak kiváló alkalom az opera műfajában való elmélyülésre is!

Mivel pótolod a zenekarral töltött időt? Kivel, hogyan zenélsz otthon?

Ajándékként tekintek a felszabadult időre. Napi sok-sok órát töltök a hangszerem mellett, itt a lehetőség az alapos egyéni munkára. Kedvemre foglalkozhatok a hegedűirodalom legszebb darabjaival. Végtelen szabadság ez, amikor egyszerűen azt játszom, amit csak szeretnék.

Tanultál valami újat a karantén alatt? Lettek esetleg új szokásaid?

A sport, a mozgás mindig fontos része volt az életemnek. Miután most nem tudok sem uszodába eljutni, sem csoportos pilates- vagy jógaórán részt venni, én is az online jógázók és meditálók táborát erősítem. Közben egy-egy kiadós séta alkalmával van idő a természet apró csodáinak és változásainak megfigyelésére, hiszen a szemünk előtt tavaszodik ki! Emellett nagyon szeretek a szabadban olvasni. Kihívásnak tekintem a művek eredeti nyelven való tanulmányozását.

Mi hiányzik most a legjobban?

Természetesen nagyon hiányzik a zenekar a koncertekkel, a közönséggel és a turnékkal együtt. A barátok, színházak, múzeumok, nagy kirándulások. De még ennél is jobban a családunkkal való találkozás. Sem az Anyukámat, sem férjem szüleit, nagymamáját nem tudjuk látogatni. Ráadásul két kisbaba is született a közelmúltban a családban. Velük is csak virtuálisan tarthatjuk a kapcsolatot.

Mi a jó a karanténban?

Előnyként élem meg, hogy egy kicsit úgy élünk, ahogy a mi életvitelünk mellett eddig elképzelhetetlen volt. Naponta főzök, soha ennyiszer nem ebédeltünk együtt itthon a férjemmel! Hetente háromszor kenyeret sütök, amire nagyon büszke vagyok, én dagasztom a tésztáját!

Van-e olyasmi az életedben, amire eddig soha nem volt időd, de mindig vágytál rá, és most kipróbálhattad?

Nagyon szeretek kötni. Eddig nem jutott időm a múltkori turnénk hosszú repülőútján már megkezdett pulóver folytatására. Lehet, hogy a 24 óra nekem nem is elég?

Kövessék Karanténestjeinket is! Minden nap 19:45-től jelentkezünk honlapunkon és Facebook-oldalunkon is. Ha támogatni szeretnék sorozatunkat, örömmel fogadjuk.