hun/ eng
keresés
kosaram
1200x350_26195_marai_olaszorszaga_literarium_extra_230925_01.jpg
Naptáramhoz adom

Európai Hidak: Márai Olaszországa

2023
Szeptember25 19:00
Naptáramhoz adom

Program

Közreműködők

Vendégek

Műsorvezető-moderátor

Színművész

Közreműködik

Rendező

További információ

Az esemény körülbelül 3,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Márai Sándor kalandos életútja és világirodalmi rangú életműve ezernyi szállal kötődik Olaszországhoz, pályája minden túlzás nélkül hídszerepet játszik az olasz-magyar kulturális kapcsolatok területén. Messzemenően indokolt és aktuális tehát, hogy az Európai Hidak keretében a Müpa egy reprezentatív irodalmi esttel járja körül a csekély számú világhírű magyar írók egyikének itáliai korszakát.

Noha Márai már a harmincas években a legelismertebb magyar írók egyikének számított, a hosszú emigrációban kiteljesedett életműve csak 1990-től lett az irodalmi nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető. Regényeinek és naplóinak sorozatos, magas példányszámú kiadása gyakorlatilag azonnal találkozott a szélesebb olvasóközönség felfokozott érdeklődésével - az írónak kultusza támadt, amihez nagy mértékben hozzájárult az életmű morális „tőkesúlyát” megteremtő következetes és tántoríthatatlan erkölcsi fedezet, az író kompromisszumokat nem ismerő, sziklaszilárd demokrata mivolta.
Változatos estünk a legilletékesebb Márai-kutatók és Olaszország-szakértők részvételével, sok Márai-szöveggel, zenei betéttel azt igyekszik körüljárni, hogy milyen hatással volt Márai Sándor életművére önkéntes száműzetésének első állomása, Olaszország. Kik és mik befolyásolták a kassai születésű író életének ottani időszakát, milyen meghatározó hatások érték, milyen élményeket, tapasztalatokat szerzett az 1948-tól 1952-ig tartó Nápoly környéki, majd 1967-től 1980-ig Salernóban töltött évei során. A műsorban elhangzó prózarészletek is az író olaszországi alkotói korszakából merítenek. A kerekasztal-beszélgetésben olyan neves szakértők vesznek részt Ludmann Ágnes, az Eötvös József Collegium Olasz Műhelyének vezetőtanára és műhelyvezetője moderálásával, mint Antonio Sciacovelli, Márai fordítója és legjelentősebb olasz kutatója, Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozója (Petőfi Irodalmi Múzeum), valamint Csorba László történész, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója. Szellemi izgalmakban, kuriozitásokban, eddig ismeretlen adalékokban bővelkedő, igazi „polgári” este lesz a legnagyobb magyar írók egyikének szellemében.

Rendező: Müpa

Teljes leírás

Kategóriák