hun/ eng
keresés
kosaram
_DSC3045.jpg

Program

Ludwig van Beethovenbio:
C-dúr trió, Op. 87 – 1. Allegro, 2. Adagio, 4. Finale

Varga Fruzsina (fuvola), Ács Ákos (klarinét), Tallián Dániel (fagott)

Antonín Dvořákbio:
E-dúr vonósszerenád, Op. 22 – 1. Moderato, 2. Tempo di Valse

Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs, Kádár István, Oláh Gyöngyvér (hegedű), Haják Krisztina, Sipos Gábor (brácsa), Sovány Rita, Kertész György (cselló), Kaszás Károly (bőgő)

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezetünk be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélünk, hogy új kapcsolatot teremtsünk, és egységet alkotva egymásra találjunk a közönséggel. Közösségi Heteink keretében 2014 nyara óta koncertezünk elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Különösen fontos élmény volt számunkra a bonyhádi, a karcagi és az apostagi hangverseny. Célunk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el. Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.”

A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös rendezvénye.

A Zsinagógakoncertek platina fokozatú támogatója:

ARTMENTOR_Logo_farbig.jpg

Teljes leírás