hun/ eng
keresés
kosaram
Turné: Dvořák, Beethoven (1)
Naptáramhoz adom

Turné: Dvořák, Beethoven (1)

Fischer, Schiff

2019
November2919:30
Naptáramhoz adom

Program

Antonín Dvořák:
d-moll legenda, Op. 59/1
Nem mondom el – kórus vegyeskarra, Op. 29/3
2. szláv tánc, Op. 46/2

Ludwig van Beethoven:
4. (G-dúr) zongoraverseny, Op. 58

Szünet

Antonín Dvořák:
7. (d-moll) szimfónia, Op. 70

Közreműködők

Vezényel

Szólista

További információ

Az esemény körülbelül 2,5 óra hosszúságú.

Az eseményről

Évek óta futó Dvořák–Beethoven-sorozatának legújabb koncertjét viszi európai turnéra a Budapesti Fesztiválzenekar. A Londonban élő magyar zongoristalegenda, Schiff András Beethoven-zongoraversenyt játszik, az együttes élén Fischer Iván áll.

Dvořáktól elsőként a felhőtlen Legendák nyitódarabja szólal meg a koncerten. A sorozattal gyakran említik párban a Szláv táncokat; a cseh népzene szellemében, önálló dallamokra írt nyolc mű közül a második csendül fel ezen az estén. Ritkán hallhatók viszont itthon a cseh mester vegyeskarra írt kórusművei; a tavalyi siker nyomán ezúttal a Nem mondom el címűt adják elő a zenekar tagjai.

A szünet előtt a II. Erzsébet által zenei tevékenységeiért 2014-ben lovaggá ütött Schiff András lép a zongorához, hogy eljátssza Beethoven utolsó előtti zongoraversenyének szólóját. Beethoven barátjának és patrónusának, Rudolf főhercegnek ajánlotta a darabot. A 4. zongoraverseny fontos mérföldkő Beethoven életében. Ez volt az utolsó olyan versenyműve, melynek premierjén még maga játszotta a szólót. Nem sokkal a mű megírása után vesztette ugyanis el a hallását. De a darab nemcsak ezért érdemel figyelmet: felrúgja kora szabályait, hiszen – a zenetörténetben először – a szokásos zenekari bevezető helyett azonnal a szólózongora belépésével kezdődik.

A 7. szimfónia sokak szerint Dvořák legsikerültebb darabja. A szerző Brahms 3. szimfóniájának hatására döntött úgy, hogy öt év után újra komponál ebben a műfajban. „Nincs benne egyetlen felesleges hang sem” – írta kiadójának. A zenében a forrongó cseh politikai indulatok ugyanúgy megjelennek, mint a szerző békés, harmonikus hazaszeretete. A lassú tételben nemrég elvesztett édesanyját és fiatalon elhunyt legidősebb lányát siratja el a szerző.

Teljes leírás