hun/ eng
keresés
kosaram
Vilde Frang

Vilde Frang

hegedű

Vilde Frang játékát mély zeneiség és kivételes líraiság jellemzi, amely a fiatal művészgeneráció egyik legkiemelkedőbb és legegyénibb alakjává tette.

2012-ben egyhangú döntés alapján neki ítélték a Credit Suisse Young Artists díjat, amelynek eredményeként mint a Bécsi Filharmonikusok szólistája, Bernard Haitink vezényletével debütálhatott a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon.

Vilde rendszeresen fellép a világ vezető zenekaraival; 2016-ban játszott először a Berlini Filharmonikusokkal Sir Simon Rattle irányítása alatt az Európa-koncerten, majd a 2017/2018-as évadban további hangversenyek következtek a Filharmóniában, valamint a Baden-Badeni Húsvéti Fesztiválon Fischer Ivánnal. További kiemelkedő fellépései a közelmúltban: koncertek a San Franciscó-i és a Pittsburgh-i Szimfonikus Zenekarok, a Müncheni és a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Bambergi Szimfonikusok, a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, az Orchestre de Paris és a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara szólistájaként, valamint európai turnék a berlini Német Szimfonikus Zenekarral és a Luxemburgi Filharmonikusokkal.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen, Mariss Jansons, Vlagyimir Askenazi, Fischer Iván, Sakari Oramo, Vlagyimir Jurovszkij, Mirga Gražinytė-Tyla, Daniel Harding, Valerij Gergijev, David Zinman, Leonard Slatkin, Neeme Järvi, Paavo Järvi és Jurij Tyemirkanov.

Nagy várakozás övezi Vilde 2019-20-as debütáló koncertjeit a Bajor Állami Zenekarral, a Les Siècles együttessel és az Antonio Pappano által dirigált Londoni Szimfonikus Zenekarral, csakúgy, mint fellépését a Budapesti Fesztiválzenekarral, ahol Mark Elder vezényel majd. Emellett turnéra indul a Rotterdami Filharmonikusokkal és Lahav Shanival, amelynek során visszatér a Luzerni Fesztiválra is. Az évadban fellép még többek között a zürichi Tonhalle Zenekarával, a Clevelandi Zenekarral, a berlini Német Szimfonikus Zenekarral, valamint a BBC Szimfonikus Zenekarával. Az Oslói Filharmonikusokkal kétszer lép fel ebben a szezonban: Vasily Petrenko, illetve Herbert Blomstedt vezényletével játssza Elgar és Beethoven hegedűversenyeit. Kínába is visszatér a Bambergi Szimfonikusok turnéján, Jakub Hrůša dirigálásával.

Lelkes kamarazenészként Vilde rendszeresen fellép a Rheingaui Zenei Fesztiválon, a Lockenhausi Kamarazenei Fesztiválon, a George Enescu Fesztiválon, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztiválon. Gyakran ad szólóestet a Carnegie Hallban, a Concertgebouw-ban, a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, a Wigmore Hallban, a zürichi Tonhalléban és a brüsszeli Bozar kulturális központban. Emellett a Vancouver Recital Series, a Boston Celebrity Series és a San Francisco Performances hangversenysorozatok rendszeres fellépője. Az idei évadban szólóestet ad a Wigmore Hallban, és ugyanitt Beethoven vonóstrióival is fellép Lawrence Power és Nicolas Altstaedt társaságában. A trió játszik a londoni Southbank Centre-ben az „International Chamber Music Series” programsorozat keretében, valamint a hamburgi Laeiszhalléban és az amszterdami Concertgebouw-ban is.

Vilde Frang felvételei kizárólag a Warner Classics kiadónál jelennek meg, és lemezei számos díjat nyertek. Ő maga olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint a Classic BRIT Award, a „Diapason d’Or” , a Diapason magazin díja, az Académie Charles Cros „Grand Prix du Disque” díja, a Deutsche Schallplattenpreis, az Edison Klassiek-díj és a Gramophone-díj.

Vilde Norvégiában született, és Mariss Jansons meghívására tizenkét éves korában debütált az Oslói Filharmonikus Zenekarral. Tanulmányait az oslói Barratt Due Zenei Intézetben végezte, majd a hamburgi Musikhochschuléban Kolja Blacher, a Kronbergi Akadémián pedig Ana Chumachenco tanítványa volt. A Borletti-Buitoni Trust 2007. évi ösztöndíjasaként Mitsuko Uchidával dolgozott; 2003 és 2009 között az Anne-Sophie Mutter Alapítvány ösztöndíjasa volt.

Vilde Frang egy 1866-os Jean-Baptiste Vuillaume-hegedűn játszik.