hun/ eng
keresés
kosaram
Nicolas Namoradze

Nicolas Namoradze

zongora

„Minden bizonnyal generációja egyik legfontosabb művésze válik belőle.” – Emanuel Ax

Nicolas Namoradze zongoraművész-zeneszerző, akinek játékát a kritikusok a „ragyogó... érzékeny és árnyalatokban gazdag” (New York Times), „egyszerűen káprázatos” (Wall Street Journal) és „döbbenetes” (International Piano Magazine) jelzőkkel illették, akkor került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor 2018-ban a kanadai Calgaryban megnyerte a világ legnagyobb pénzjutalmával járó zongoraversenyt, a Honens Nemzetközi Zongoraversenyt. A Calgary Herald „egyedülállónak” és „a zongoraművészek zongoraművészének” nevezte, kiemelve „rendkívül letisztult játékmódját, kifinomultságát és változatos hangszíneit, valamint azt a különleges tehetségét, ahogy a leghétköznapibb akkordmenetet is képes jelentéssel felruházni és egyedivé tenni. Interpretációs készsége végig megragadta a közönség figyelmét és kivívta csodálatát.”

Namoradze, aki a Gramophone magazin „Akire figyelni kell”, és a BBC Music Magazine „Feltörekvő csillaga” rovatában is szerepelt, nemrég felkerült a WQXR rádióállomás „20 for 20: Artists to Watch” listájára is, ahol „olyan hosszú idő óta tisztelt hősök, régi kedvencek és ígéretes újoncok szerepelnek, akik új megvilágításba helyezik a klasszikus zenét”. A Honens Zongoraverseny díjazottjaként a közeljövőben többek között az alábbi helyszíneken ad szóló koncerteket: a berlini Konzerthaus, a tokiói Bunka Kaikan, a bostoni Gardner Múzeum, a New York-i 92nd Street Y és a tokiói Toppan Hall; fellép Tanglewoodban, a Banff Centre for Arts and Creativity művészeti központban, a Torontói Nyári Zenei Fesztiválon, a Miami Nemzetközi Zongorafesztiválon, a Telavi Zenei Fesztiválon, a Mecklenburg-Elő-Pomerániai Fesztiválon, a Tbiliszi Zongorafesztiválon és a Santa Fe-i Kamarazenei Fesztiválon; valamint a Londoni Filharmonikusok, a Milwaukeei Szimfonikus Zenekar, a Calgaryi Filharmonikus Zenekar, a Winnipegi és a Windsori Szimfonikusok, valamint az Ottawai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarának oldalán. Schiff András meghívására a „Building Bridges” sorozat keretében Európa olyan jelentős koncerthelyszínein ad szólóesteket, mint az antwerpeni deSingel, a müncheni Allerheiligen-Hofkirche, a zürichi Orpheus Stiftung és a Gstaadi Menuhin Fesztivál.

A 2018-as Honens Nemzetközi Zongoraversenyen élőben rögzített előadásairól a Honens kiadó gondozásában készült lemezét, valamint a Ruhr Zongorafesztiválon történő teltházas bemutatkozásáról az Edition Klavier-Festival Ruhr által kiadott, és komoly kritikai elismerésben részesülő felvételét követően ebben az évadban két szólólemeze is megjelenik: a Steinway kiadónál Schumann és saját darabjait, a Hyperion gondozásában pedig York Bowen műveit játssza.

Budapesti, bécsi és firenzei alapszakos tanulmányait követően New Yorkba költözött, ahol a Juilliard Schoolban mesterszakon végzett, majd a CUNY Graduate Centerben ösztöndíjasként doktori címet szerzett. Zongoristaként többek között Emanuel Ax, Yoheved Kaplinsky, Kocsis Zoltán, Matti Raekallio és Elisso Virsaladze voltak a mesterei, zeneszerzést pedig John Coriglianónál tanult. Műveit a Muse Press adja ki.