hun/ eng
keresés
kosaram
Nicolas Altstaedt

Nicolas Altstaedt

cselló

Nicolas Altstaedt német-francia gordonkaművész napjaink egyik legkeresettebb és legsokoldalúbb művésze. A szólistaként, karmesterként és művészeti vezetőként is működő csellista repertoárja a régi zenétől a kortárs művekig terjed, és egyaránt játszik modern és korhű hangszereken.

Nicolas Altstaedt a 2019/20-as évadban a frankfurti Alte Oper egy-egy művészre fókuszáló koncertsorozatának vendégeként mutathatta meg sokoldalúságát, valamint a Teodor Currentzis vezette Dél-német Rádió (SWR) Szimfonikus Zenekarának rezidens művésze volt. A közelmúlt kiemelkedő előadásai közé tartoztak debütáló koncertjei a Detroiti és a Washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, az NHK és a Yomiuri Nippon Szimfonikus Zenekarral, valamint turnéja a B’Rock együttessel és René Jacobsszal. A 2017/18-as évad jelentős eseménye volt fellépése Esa-Pekka Salonen csellóversenyének nagy elismerést aratott finnországi bemutatóján a szerző vezénylése mellett a Helsinki Fesztiválon, valamint szereplései az amszterdami Concertgebouw „reflektorfényben” lévő vendégeként. A 2021/22-es évad során Nicolas bemutatkozik a Londoni és a Müncheni Filharmonikusokkal, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Spanyol Nemzeti Zenekarral, valamint turnézik a Philippe Herreweghe vezette Orchestre des Champs-Elysées-vel, a Dmitri Slobodeniouk vezényelte Német Ifjúsági Filharmonikus Zenekarral, illetve visszatérő vendégként számítanak rá többek között az NHK Szimfonikus Zenekarnál.

Nicolas Altstaedt rendszeresen koncertezik a világ legnevesebb zenekaraival, így a Bécsi Filharmonikusokkal és Szimfonikusokkal, a Zürichi Tonhalle Zenekarral, a párizsi Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával és Francia Nemzeti Zenekarral, valamint a BBC valamennyi zenekarával. Olyan karmesterek mellett szerepel, mint Gustavo Dudamel, Sir Roger Norrington, Lahav Shani, François-Xavier Roth és Robin Ticciati, és a historikus előadásmód olyan avatott képviselőivel lép színpadra, mint az Il Giardino Armonico, Giovanni Antonini, Andrea Marcon és Jonathan Cohen.

Karmesterként szorosan együttműködik a Skót Kamarazenekarral, és az elmúlt évadokban vezényelte a Dél-német Rádió (SWR) Szimfonikus Zenekarát, a párizsi Francia Rádió Filharmonikus Zenekarát, az Aurora Orchestrát és a Müncheni Kamarazenekart. A kortárs zene kiváló tolmácsaként olyan zeneszerzőkkel dolgozik együtt, mint Thomas Adès, Jörg Widmann, Wolfgang Rihm, Thomas Larcher, Fazil Say és Szofija Gubajdulina. Nicolas számára a közelmúltban Sebastian Fagerlund, Helena Winkelman és Fazil Say szereztek versenyműveket.

Nicolas Altstaedt 2012-ben Gidon Kremer utódja lett a Lockenhausi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetőjeként, 2014-ben pedig Fischer Ádámot követte ebben a pozícióban a Haydn Philharmonie (korábban Osztrák–Magyar Haydn Zenekar) élén.

Kamarazenészként Nicolas olyan partnerekkel játszik rendszeresen, mint Janine Jansen, Vilde Frang, Pekka Kuusisto, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Alexander Lonquich, Jean Rondeau és az Ébène Kvartett. Egyaránt megfordul a Salzburgi Mozart Héten és nyári Ünnepi Játékokon, a Verbier, a BBC Proms, a Luzerni, a Prágai Tavasz és a Brémai Zenei Fesztiválon.

Számos elismeréssel büszkélkedhet, köztük a 2015-ös bonni Beethoven-gyűrűvel és a 2018-as Duisburgi Zenei Díjjal. A Lockenhaus Fesztivál szellemében született legutóbbi felvétele 2020-ban elnyerte a BBC Music Magazine díját a kamarazene kategóriában, valamint a Gramophone-díjat is. A Hyperion gondozásában megjelent, C. P. E. Bach versenyműveiből az Arcangelóval és Jonathan Cohennel készített lemeze 2017-ben elnyerte a BBC Music Magazine díját a versenymű kategóriában, a Warner Classics kiadónál megjelent, Fazil Say kíséretével készített szólóalbumát pedig Edison Klassiek-díjjal ismerték el 2017-ben. 2010-ben Nicolas Altstaedtnak ítélték a Credit Suisse díjat, majd 2010 és 2012 között a BBC által adományozott Új Generáció Művésze címet viselhette.