hun/ eng
keresés
kosaram
Marek Janowski

Marek Janowski

Marek Janowski a német zenei repertoár legnagyobb mesterei közé tartozik. Világszerte elismert tolmácsolója Wagnernek, Straussnak, Brucknernek és Brahmsnak, valamint Hindemith-nek és a második bécsi iskolának. 2002 és 2016 között a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin művészeti igazgatója volt. A Berlini Filharmonikusokkal 2012 és 2013 között előadott Wagner-operaciklusával sokak szerint új szintre emelte a szcenírozott opera fogalmát. A teljes ciklust élőben a Pentatone rögzítette és adta ki 2016-ban.

Marek Janowski művészi pályája az aacheni, kölni, düsseldorfi és hamburgi asszisztensi pozícióitól egészen a Freiburg im Breisgau-i (1973-75) és a dortmundi (1975-79) általános zenei igazgatói kinevezéséig ívelt. Elismertségének növekedésével számos vezető európai és észak-amerikai operaház hívta vendégkarmesternek: a New York-i Metropolitan Operától a müncheni Bajor Állami Operáig; Chicagótól és San Franciscótól Hamburgig; Bécstől és Berlintől Párizsig.

Marek Janowski az 1990-es években visszavonult az opera világától, hogy a nagyszabású német szimfonikus repertoárra koncentrálhasson. Jelenleg a német zenei repertoár legnagyobb mesterei között tartják számon, Európa és Észak-Amerika elsőrangú zenekarai között pedig egyedülálló elismertségnek örvend.

1984 és 2000 között az Orchestre Philharmonique de Radio France zenei igazgatójaként dolgozott, melynek során kimagasló szintre emelte a zenekart mind Franciaországon belül, mind nemzetközileg. 1986 és 1990 között a kölni Gürzenich-Orchester főkarmestereként dolgozott, 1997 és 1999 között pedig a berlini Deutsche Symphonie-Orchester első számú vendégkarmestere volt. 2000 és 2005 között Janowski az Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo zenei igazgatójaként tevékenykedett, majd 2001-től 2003-ig a Drezdai Filharmonikusok főkarmesteri pozícióját töltötte be. 2002 és 2016 között a berlini Rundfunk-Sinfonieorchester művészeti igazgatója volt.

Marek Janowski kiváló diszkográfiával rendelkezik, amelyben számos opera- és szimfonikus ciklus található. Ezek közül többel nemzetközi díjat is nyert. A Ring-ciklusból, Wagner teljes tetralógiájából a drezdai Staatskapellével (1980-83) készített lemeze a legjelentősebb és zenei szempontból legérdekesebb felvételek közé tartozik. A Pentatone által felvett, és az Orchestre de la Suisse Romande-dal közösen készített Bruckner-ciklusáért szintén elismerő kritikát kapott.