hun/ eng
keresés
kosaram
Madaras Gergely

Madaras Gergely

karmester

Madaras Gergely a Liège-i Királyi Filharmonikusok zeneigazgatója, és a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 2013 és 2019 között a Dijon Bourgogne Zenekar zeneigazgatói posztját töltötte be.

Vendégkarmesterként rendszeresen lép fel, illetve készít felvételeket olyan vezető zenekarokkal, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a BBC Filharmonikus Zenekara, a Hallé Zenekar, a Philharmonia Zenekar, a Scala Filharmonikus Zenekara, a Maggio Musicale Fiorentino zenekara, a RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a Koppenhágai és Oslói Filharmonikusok, a berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Skót Kamarazenekar, a Müncheni Kamarazenekar és az Academy of Ancient Music. Európán kívül dolgozott a Houstoni, a Melbourne-i és a Queenslandi Kamarazenekarral, valamint az Aucklandi Filharmonikusokkal. Madaras Gergely fellépett a világ legrangosabb hangversenytermeiben, például Londonban a Barbicanben és a Royal Festival Hallban, a milánói Scalában, a Párizsi Filharmóniában és a tokiói Suntory Hallban.

Az operarepertoárban is otthonosan mozgó karmesterként vezényelt az Angol Nemzeti Operában, a Holland Nemzeti Operában, a Magyar Állami Operaházban, valamint a Genfi Nagyszínházban.

Míg az általa dirigált darabok gerincét jórészt a hagyományos klasszikus és romantikus repertoár jelenti, Madaras Gergely fontosnak tartja Bartók, Kodály és Dohnányi műveinek népszerűsítését, és a kortás zene is közel áll hozzá: több mint száz 1970 után komponált darabot vezényelt szorosan együttműködve Pierre Boulezzel, George Benjaminnel, Kurtág Györggyel és Eötvös Péterrel.