hun/ eng
keresés
kosaram
Lucas & Arthur Jussen

Lucas & Arthur Jussen

zongora

„Látszik, hogy ez valami különleges. Nem csupán arról van szó, hogy két jó zongorista együtt játszik. Érzékelik egymás legapróbb rezdüléseit is.” Sir Neville Marriner

„Olyan, mintha két BMW-t hajtanék” – jegyezte meg Michael Schønwandt miután karmesterként dolgozott együtt a holland Jussen testvérpárral, a 28 éves Lucasszal és a 25 éves Arthurral. Fiatal koruk ellenére évek óta jelen vannak a nemzetközi koncertéletben, és komoly elismerésnek örvendenek a sajtó és a közönség részéről egyaránt.

A Jussen fivérek olyan zenekarokkal léptek fel, mint a Bostoni Szimfonikus Zenekar, a Philadelphia Zenekar, a Concertgebouw Zenekar, a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar, az Academy of St Martin in the Fields kamarazenekar, illetve a Montréali, a Sydney-i, a Szingapúri és a Sanghaji Szimfonikus Zenekarok. Olyan karmesterekkel dolgoztak együtt, mint Christoph Eschenbach, Valerij Gergijev, Manfred Honeck, Sir Neville Marriner, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Jukka-Pekka Saraste és Jaap van Zweden.

A berlini Konzerthaus „rezidens művészeiként” a 2021/22-es évadban a Jussen fivérek a berlini Konzerthaus zenekarával lépnek majd fel az ikonikus helyszínen, valamint több kamarazenekari és szólókoncertet is adnak. 2022 januárjában kerül sor Fazil Say „Anka kuşu” (Főnix) című versenyművének világpremierjére. A kifejezetten a számukra írt négykezes zongoraversenyt a Jussen fivérek a John Storgårds karmester által vezényelt Müncheni Filharmonikusokkal adják elő. Az évad további kiemelkedő eseményei közé tartozik fellépésük a Bostoni Szimfonikus Zenekarral, a Kölni Rádió (WDR) Szimfonikus Zenekarával, a salzburgi Mozarteum zenekarával, a Holland Rádió Filharmonikus Zenekarával, az Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekarral, valamint egy Beethoven-ciklus előadása a Holland Filharmonikus Zenekarral.

Mindemellett hallhatja a közönség a duót szólóesteken Berlinben, Münchenben, Amszterdamban, Gentben, Bázelben, Budapesten, Bolognában, Torinóban és Aix-en-Provence-ban, valamint olyan fesztiválokon, mint a Ruhr Zongorafesztivál, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, a Mecklenburg-Elő-Pomerániai Fesztivál, a Kissinger Nyári Fesztivál, a koppenhágai Tivoli Stjernestunder fesztiválja és a Schubertiade.

Lucas és Arthur első zongoraleckéiket szülővárosukban, Hilversumban vették. Hamar fény derült rendkívüli tehetségükre – már gyerekként felléphettek Beatrix holland királynő előtt, és nem kellett sokat várni első versenydíjaikra sem. A kiváló portugál zongoraművész, Maria João Pires meghívására a fivérek 2005-ben közel egy évig Portugáliában és Brazíliában tanulhattak. Az elkövetkező években Pirestől és két elismert holland tanártól vettek órákat. Lucas az Egyesült Államokban, Menahem Presslernél és Madridban, Dmitrij Baskirovnál fejezte be tanulmányait. Arthur az Amszterdami Konzervatóriumban végzett, ahol Jan Wijn tanítványa volt.

Felvételeik 2010 óta kizárólag a Deutsche Grammophonnál készülnek. Első, Beethoven műveit tartalmazó CD-jük platinalemez lett, és elnyerte az Edison Klassiek Közönségdíjat. Ezt követően egy Schubert-felvételt, valamint Jeux címmel egy francia zongoraműveknek szentelt albumot jelentettek meg. Mozart K. 365-ös és K. 242-es versenyműveiből az Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekar közreműködésével és Sir Neville Marriner vezényletével készült felvételük aranylemez lett. A Jussen fivérek rögzítették ezek mellett Poulenc két zongorára írt versenyművét és Saint-Saëns-tól Az állatok farsangját a Concertgebouw Zenekarral és Stéphane Denève-vel, valamint Bach-versenyműveket és -korálokat az Amsterdam Sinfoniettával. Diszkográfiájuk legfrissebb darabja a 2021 márciusában megjelent „The Russian Album”, amelyen Rahmanyinov, Stravinsky és Arenszkij két zongorára írt műveit adják elő.