hun/ eng
keresés
kosaram
Jonathan Cohen

Jonathan Cohen

karmester

Jonathan Cohen karmesterként, csellóművészként és billentyűs előadóként egyaránt figyelemre méltó pályát futott be. Szenvedélyes és elkötelezett kamarazenész, ugyanakkor igen sokrétű tevékenysége éppúgy kiterjed a barokk operára, mint a klasszikus szimfonikus repertoárra. Az Arcangelo művészeti igazgatója, a Les Violons du Roy zenei igazgatója, a Tetburyi Fesztivál művészeti igazgatója és a Saint Paul-i Kamarazenekar művészeti partnere. A 2023/24-es évadtól ő a Handel and Haydn Society együttes művészeti igazgatója.

A 2022/23-as évad eseményei közé tartozik visszatérése az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a Handel and Haydn Society együttesét és a Saint Paul-i Kamarazenekart vezényli, a Les Violons du Roy-val többek között Händel Alcina című operájának előadása, valamint egyéb műsorok Carolyn Sampson és Philippe Jaroussky énekművészekkel. Vezényli az Izlandi Szimfonikus Zenekart, a Galíciai Királyi Filharmonikus Zenekart és a Sevillai Barokk Zenekart, valamint olyan projektekben vesz részt az Arcangelóval, mint Händel Theodora című drámai oratóriumának előadása.

Az Arcangelót Jonathan Cohen 2010-ben alapította igényes, egyedi projektek megvalósítására. Együttesével rangos koncerttermekben és fesztiválokon lépett fel, például a londoni Wigmore Hallban, a Berlini Filharmóniában, a Kölni Filharmóniában, a Vienna Musikvereinben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a New York-i Carnegie Hallban. A BBC Promson 2016-ban debütáltak a Sam Wanamaker Playhouse-ban, és a fesztiválra 2018-ban (Theodora) és 2021-ben is (Máté-passió) visszatértek.

Az Arcangelo számos lemezfelvételt készít, például a Hyperion Records kiadónál olyan kiemelkedő szólistákkal, mint Iestyn Davies, Anna Prohaska és Christopher Purves. Iestyn Daviesszel közös, Arias for Guadagni című albumuk 2012-ben Gramophone-díjat nyert szólista kategóriában, Bach-kantátákat tartalmazó lemezük pedig 2017-ben kapott Gramophone-díjat a legjobb barokk énekes album kategóriájában. A Nicolas Altstaedttel készített, C. P. E. Bach csellóversenyeit tartalmazó albumuk 2017-ben elnyerte a BBC Music Magazine díját a versenymű-kategóriában, az Alpha Classicsnál Buxtehude Triószonátáiból (op.1) felvett lemezüket pedig 2018-ban Grammy-díjra jelölték a legjobb kamarazenei/kis létszámú együttes által készített felvétel kategóriájában. Legfrissebb felvételei között szerepel Händel Brockes-passiója, Buxtehude op. 2-es triószonátái, valamint egy újabb, Bach-kantátákat tartalmazó lemez Iestyn Daviesszel.