hun/ eng
keresés
kosaram
Dmitrij Kitajenko

Dmitrij Kitajenko

Dmitrij Kitajenko korunk egyik legnagyobb karmestere. Évtizedek óta vezényel rangos zenekarokat Európa-, Amerika- és Ázsia-szerte.

Dmitrij Kitajenko Leningrádban (a mai Szentpéterváron) született. A híres Glinka Zeneiskola és a Rimszkij-Korszakov Konzervatórium elvégzése után Moszkvában Leo Ginzburg, majd Bécsben Hans Swarowsky és Karl Österreicher tanítványa volt. 1969-ben díjat nyert az első Nemzetközi Herbert von Karajan Karmesterversenyen, és huszonkilenc évesen a moszkvai Sztanyiszlavszkij Színház első karmesterévé nevezték ki. 1976-ban a Moszkvai Filharmonikusok első karmesteri posztját töltötte be. 1990-ben Nyugatra költözött, ahol a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara és a Bergeni Filharmonikus Zenekar első karmestere, valamint a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekar első vendég karmestere lett. 2012 óta a berlini Konzerthaus zenekarának is első vendégkarmestere. 2015 szeptemberében a Katari Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli karmesterévé nevezték ki.

A kölni Gürzenich Zenekarral – amelynek 2009 óta tiszteletbeli karnagya – Sosztakovics, Prokofjev, Csajkovszkij és Rahmanyinov teljes szimfonikus életművét lemezre vették. A felvételek számos nemzetközi díjat nyertek, és máig etalonnak számítanak. Csajkovszkij Jolanta című egyfelvonásos operájának 2015-ös felvétele Oleszja Golovnevával, Alexander Vinovgradovval és Andrej Bondarenkóval a főszerepben óriási szenzációt keltett. 2016 őszén az OehmsClassic kiadónál jelent meg a Csajkovszkij Diótörőjéről készült teljes lemezfelvétele, valamint Sztravinszkij Divertimentója a Tündér csókja című balettből. Több mint 250 felvételt készített, többségében a Moszkvai Filharmonikusokkal, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bergeni Filharmonikus Zenekarral és a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekarral.

Munkássága és többek közt Sosztakovics, Prokofjev, Szkrjabin és Csajkovszkij szimfonikus életművét magában foglaló kimagasló lemezfelvételei elismeréséül 2015 márciusában megkapta az ICMA (International Classical Music Awards - Nemzetközi Klasszikus Zenei Díj) életműdíját.