hun/ eng
keresés
kosaram
Christiane Karg

Christiane Karg

szoprán

A bajorországi Feuchtwangenben született szoprán a salzburgi Mozarteum Egyetemen Heiner Hopfner tanítványa volt, valamint részt vett Wolfgang Holzmair daléneklés-kurzusán. Opera és zenés színház szakon szerzett mesterdiplomájáért Lilli Lehmann-éremmel tüntették ki. Még az egyetem befejezése előtt debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, amelynek azóta is visszatérő vendége.

A világ legrangosabb színpadain énekli a legnépszerűbb szopránszerepeket: a Covent Garden-beli Királyi Operaházban és a Párizsi Nemzeti Operában Paminát, a chicagói Lyric Operában és a New York-i Metropolitanben Susannát, a milánói Scalában Sophie-t és Euridikét, a Bécsi Állami Operaházban Mélisande-ot, a Hamburgi Állami Operaházban Paminát, Mélisande-ot, Daphnét és a Grófnét, a Berlini Állami Operaházban Micaëlát, és a Bajor Állami Operaházban Paminát, Blanche-t (A kármeliták) és Fiordiligit. A grazi Musikverein rezidens művészeként Christiane Karg először mutatkozott be Rosalindaként Johann Strauss A devenér című operettjének koncertszerű előadásában, a Berlini Állami Operaházban pedig az idei évadban szintén először énekli majd Ruszalka várva várt szerepét Antonín Dvořák azonos című, mesei témájú operájában.

Christiane Karg nemzetközi szinten is igen keresett előadóművész. Olyan művészekkel dolgozott eddig együtt, mint Ivor Bolton, Herbert Blomstedt, Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Andrés Orozco-Estrada, Fischer Iván, Daniel Harding, Nikolaus Harnoncourt, Thomas Hengelbrock, Manfred Honeck, Mariss Jansons, Fabio Luisi, Marek Janowski, Andrew Manze, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Yannick Nézet-Séguin, Kirill Petrenko és Christian Thielemann. E művészi kapcsolatok lehetőséget teremtettek arra, hogy olyan, rangos zenekarokkal lépjen fel, mint a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a drezdai Staatskapelle, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, az Orchestre de Paris, a Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Philadelphia Zenekar, a Rotterdami Filharmonikusok, a Bambergi és a Bécsi Szimfonikusok, valamint a Müncheni Filharmonikus Zenekar.

„Das Licht der Welt – A Christmas Promenade” című legújabb lemeze, amelyet Gerold Huber zongorakíséretével és a Howard Arman vezényelte Bajor Rádió Énekkarának közreműködésével vett fel, a karácsonyi repertoár varázslatos ritkaságait mutatja be. A bécsi Musikverein színpadán a közönség részleteket hallhatott a felvételből.