hun/ eng
keresés
kosaram
Bressan, Andrea

Bressan, Andrea

fagott

A fagottszólam vezetőjeként játszott a Mahler Kamarazenekar, a Skót Kamarazenekar, a Lausanne-i Kamarazenekar, az I Solisti Veneti kamarazenekar, az Orchestra della Svizzera Italiana, az I Virtuosi Italiani kamarazenekar koncertjein, és a legjelentősebb olasz operatársulatokkal (mint a torinói Teatro Regio, a velencei Teatro La Fenice, Római Operaház) lépett fel, többek között olyan karmesterekkel, mint Fischer Iván, Claudio Abbado, Daniel Harding, Franz Welser-Möst és Jeffrey Tate. Zenekari turnékon a világ legrangosabb hangversenytermeiben muzsikált (Európa, USA, Dél-Amerika, Japán, Kína). Szólistaként eljátszotta a fagottverseny-irodalom szinte minden jelentős darabját Olaszország, Németország, Ausztria, Magyarország, Franciaország, Ausztrália és Dél-Amerika koncerttermeiben a Budapesti Fesztiválzenekar, az I Solisti Veneti, a Serenissima Chamber Orchestra, az Interpreti Veneziani, az I Solisti Italiani, a Stravinskij Chamber Orchestra és az Orchestra da Camera del Friuli kíséretével, ezenfelül a Brilliant, a CPO, valamint a Denon lemezkiadó cégekkel készített felvételeket. 1985-ben dicséretet kapott az olaszországi Vercelliben rendezett Viotti nemzetközi versenyen, 1989-ben megnyerte az olaszországi Tradatéban rendezett nemzetközi versenyt, 2014-ben pedig első helyezett lett a budapesti Végh Sándor Versenyen.

A modern fagott mellett 20 éve barokk és klasszikus fagotton is játszik zenekarban, illetve szólistaként is a Velencei Barokk Zenekar, a Concerto Italiano, az Accademia Bizantina, a Baltasar Neumann Ensemble és a Zefiro Ensemble együttesekkel, Jordi Savall, Sigiswald Kuijken, Christopher Hogwood, Reinhard Goebel, Rinaldo Alessandrini, Thomas Hengelbrock, Andrea Marcon és Giovanni Antonini vezényletével. Számos operát és hangszeres művet rögzített lemezre barokk fagottal a Naive, a Deutsche Grammophon és a Denon kiadókkal, valamint felvette Antonio Vivaldi valamennyi „Concerti à cinque”-darabját (L’Arte dell’Arco, Brilliant), és Vivaldi e-moll concertóját gordonkára és fagottra (Mario Brunello csellistával, Egea kiadó).

Érdeklődik a jazz és a kortárs zene iránt, és részt vett improvizációs zenei projektekben is; 20 éve játszik duóban Saverio Tasca vibrafonművésszel, és olyan zenészekkel működik együtt, mint Paolo Fresu, Markus Stockhausen és Gianluigi Trovesi. A Brilliant kiadónál felvette Philippe Hersant kortárs francia zeneszerző összes, szólóhangszerre és kamaraegyüttesre írt fagottművét.

Modern és barokk fagott mesterkurzusokat tartott Olaszországban, Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Belgiumban, Törökországban és Brazíliában.

Jelenleg a veronai Evaristo Felice Dall’Abaco konzervatórium fagott-tanára. 1999 óta a Budapesti Fesztiválzenekar fagott-szólamvezetője.