hun/ eng
keresés
kosaram
Alexandre Kantorow

Alexandre Kantorow

zongora

A 22 éves Alexandre Kantorow az első francia zongoraművész, aki a rangos Csajkovszkij Versenyen egyszerre nyerte el az aranyérmet és a nagydíjat is.

A kritikusok koncertjeit és lemezfelvételeit egyaránt elismeréssel méltatják. A sajtóban a francia zongoraművészet „fiatal cárja” néven emlegetett művész korán pódiumra lépett. 16 évesen kapott meghívást a La Folle Journée fesztiválra Nantes-ba és Varsóba a Varsói Szimfonikusokkal, és azóta számos zenekarral lépett fel. Rendszeresen koncertezik Valerij Gergijevvel és a Mariinszkij Zenekarral.

A közönség olyan neves hangversenytermekben hallhatta, mint az amszterdami Concertgebouw, a berlini Konzerthaus, a Párizsi Filharmónia és a brüsszeli Bozar, és olyan rangos fesztiválokon lépett fel, mint többek között a la Roque d’Anthéroni Fesztivál, a Piano aux Jacobins, valamint a Heidelbergi Fesztivál.

A BIS-nél készített „À la russe” című felvétele (BIS-2150) számos díjat és elismerést kapott, ezek közé tartozik a Choc de l’Année (Classica), a Diapason découverte (Diapason), a Supersonic (Pizzicato) és a CD des Doppelmonats (PianoNews). Ugyancsak a BIS kiadónál vett fel Liszt- (BIS-2100) és Saint-Saëns- BIS-2300) zongoraversenyeket, valamint egy szólóalbumot Brahms-, Bartók- és Liszt-rapszódiákkal (megjelenés alatt). Legutóbbi Saint-Saëns-felvétele Diapason d’Or díjat kapott és megnyerte az év Choc-Classica díját.

2019-ben megkapta a kritikusok díját mint „az év zenei felfedezése”.

Alexandre tanárai Pierre-Alain Volondat, Igor Lazko, Franck Braley és Rena Shereshevskaya voltak.

A Safran Alapítvány és a Banque Populaire támogatását élvezi.

„Alexandre Liszt reinkarnációja. Soha senkit nem hallottam úgy zongorázni, ahogy ő játszik.” – Jerry Dubins (Fanfare Magazine)