hun/ eng
keresés
kosaram
Operák fantáziavilágában

Operák fantáziavilágában

Zentai Róbert harminc éve dolgozik a Budapesti Fesztiválzenekar technikai vezetőjeként; ez idő alatt a számtalan turné és koncert mellett az operaprodukciók is nagy élményt és kihívást jelentettek számára. Ünnepeljük zenekarunk 40. születésnapját BFZ-történetekkel – fogadják szeretettel sorozatunk következő részét!

"Fischer Iván ötleteit sokszor nem könnyű megvalósítani, de a végeredmény mindig nagy siker. Rám a legnagyobb hatást a Don Giovanni-előadás tette. Lenyűgözött az emberi testek díszletként való alkalmazása: a színpadon nem volt más, mint emberek és zene – így is sikerült mindent kifejezni.

A varázsfuvola és Monteverdi Orfeója kihívást jelentett mind az előadást, mind az odavezető utat tekintve. Utóbbi esetében meg kellett jelenítenünk az opera sejtelmességét. Ehhez különleges fénytechnikát dolgoztunk ki, és a díszletek is egyediek voltak. Áttetsző hajót építettünk, aminek mindenki a csodájára járt. Olyan volt, mintha üvegből lenne, és lebegne a képzeletbeli folyón, amelyen Kharón átviszi az embereket a túlvilágra. Az egésznek úgy kellett hatnia, mintha csak a fantázia szüleménye lenne.

Egy ilyen projektet rengeteg ötletelés és vita előz meg. Néha kiderül valamiről, hogy nem működik: Falstaff kosarát például többször újra kellett gondolnunk menet közben az újabb és újabb funkciók miatt, de a végére az opera összes eleme jól működött.

Ivánnal nagyon régóta együtt dolgozunk. Pontosan tudja, szeretem a kihívásokat. Amit meg lehet oldani, megoldom, ha valamit mégsem tartok kivitelezhetőnek, legtöbbször elfogadja tőlem."

A fotót Máté Gábor készítette.