hun/ eng
keresés
kosaram
Január elsején az RTL-en látható a BFZ ünnepi hangversenye

Közlemény

Január elsején az RTL-en látható a BFZ ünnepi hangversenye

A Budapesti Fesztiválzenekar december 26-án adta 40. születésnapját ünneplő karácsonyi koncertjét. A hangversenyt ezúttal felvételről az is megtekintheti, aki nem lehetett jelen a Budapest Kongresszusi Központban. A felvételt az RTL tűzi műsorára január elsején 9.30-tól. Dvořák, a Söndörgő, Bernstein és Sibelius is az alternatív újévi koncert programján.

1986. december 26-án tartotta első nyilvános fellépését a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván társalapító, zeneigazgató negyven évvel később olyan újévköszöntő ünnepi műsort állított össze, amely a monarchikus zenei sokszínűség gazdagabb keresztmetszetét mutatja meg, mint bécsi társa.

Míg a bécsi újévi koncert a Monarchia zenekultúrájának osztrák hagyományából merít, a BFZ koncertjének első fele a császári és királyi birodalom másik felében tesz kirándulást. Felhangzik Dvořák egy szláv tánca, magyar parasztdalok Bartók feldolgozásában, és szerb népzene a Söndörgő együttes közreműködésével. A Strauss családnak szóló főhajtások egyike, az ifjabb Johann Strauss Kirándulóvonata már a legendás, 1983-as koncert műsorán is helyet kapott – akkor ráadásként.

A hangverseny második felének színtiszta örömzenéje amerikai, francia, spanyol, orosz zeneszerzők közkedvelt darabjaiból áll.

Az est záródarabja váratlanul fajsúlyos és különleges zenemű, a finn Jean Sibelius narrátorra, kórusra és zenekarra írott Snöfridje. A darab tündér szereplője alkotásra, elszánt tevékenységre buzdítja Gunnart, az ifjú harcost. Ez az intés a létrehozásra, a kitartó munkára és az új utak keresésére a negyven éves BFZ egyszerű ünnepi üzenete.

A jubileumi alkalomból a kórusmű előadásának örömét a BFZ egykori muzsikusaival és közönségével is megosztotta. A szám előtt a jelenlévő egykori alapító tagok hangszereikkel a vonósok díszsorfala előtt vonultak a színpadra. Az amatőrökből verbuvált 150 fős kórus másfél hónapig készült a fellépésre, a művet kotta nélkül éneklik, svéd nyelven. A kart Nemes László Norbert tanította be, a narrátor szerepét Mészáros Blanka, a Radnóti Színház művésze vállalta.

Az RTL Magyarország újév napján mutatja be a koncert 70 perces, szerkesztett változatát, az alábbi műsorral:

Josef Strauss: Josef Strauss: A szférák zenéje – keringő, Op. 235

Antonín Dvořák: Szláv tánc, Op. 72, No. 2

Bartók Béla: Magyar parasztdalok Sz 100, BB 107

Szerb népzene (Eredics Salamon, Söndörgő zenekar)

ifj. Johann Strauss: Kirándulóvonat, Op. 281

Szünet

Leonard Bernstein: Candide – nyitány

Dmitrij Sosztakovics: Szvit esztrádzenekarra – Kis polka, 2. keringő

Jean Sibelius: Snöfrid, Op. 29

A koncert az RTL-en 2024. január 1-jén, 9.30-tól tekinthető meg.