hun/ eng
keresés
kosaram
The Guardian: a BFZ játéka friss és ellenállhatatlan

Kritika

The Guardian: a BFZ játéka friss és ellenállhatatlan

Egy felvétel, amely minden Mahler-rajongónak kötelező: Dal a Földről, előadja a Budapesti Fesztiválzenekar, közreműködik Gerhild Romberger (alt) és Robert Dean Smith (tenor), vezényel Fischer Iván (Channel Classics). Fischer Iván Mahler-ciklusának káprázatos fináléjáról írt Fiona Maddocks a The Guardianben.

Fischer 15 évvel ezelőtt indította el Mahler szimfóniáiból álló ciklusát budapesti zenészeivel. A projekt most ezzel az egyórás, a dal és szimfónia műfaját ötvöző, látnoki művel zárul. A hat zenekari dal, melyek témái a hedonizmus, az ifjúság és szépség, a magány, valamint a búcsú az élettől, minden közreműködőtől megköveteli a teljes odaadást és a maximális energiát.

Ezt az előadást a BFZ játéka teszi különlegessé, amely friss és ellenállhatatlan, a hol reszelős hangon, hol nazálisan szóló fafúvósokkal, a fényes és hősies kürtökkel és a brillírozó vonósokkal. Az utolsó tétel, a Búcsú, fél óra letaglózó intenzitású zene. A mű több tucat felvétele közül – amelyek felvonultatják az összes nagy énekest Christa Ludwigtól Janet Bakeren át egészen Dietrich Fischer-Dieskauig, vagy éppen a mindkét szólószerepet eléneklő Jonas Kaufmannig – minden mahleriánusnak megvan a maga kedvence.

Romberger és Smith előadásmódja erőteljes és szuggesztív. Érdemes meghallgatni a Pentatone új felvételét is, amelyen a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarát Vlagyimir Jurovszkij vezényli, és az egyik szólista ugyancsak Smith, a másik pedig – az ebben a repertoárban különösen kiemelkedő – Sarah Connolly.

Az eredeti cikket itt olvashatják el.

A felvételt megvásárolhatják a Channel Classics oldalán.