hun/ eng
keresés
kosaram
MINTHA ÖSSZE LETTÜNK VOLNA KÖTVE

MINTHA ÖSSZE LETTÜNK VOLNA KÖTVE

Molnár András jogász 2020-ban egy Beethoven-tétel erejéig vezényelhette a Fesztiválzenekart. Eufória, mondta az előadás után.

András gyerekkora óta szeretett volna szimfonikus zenekart vezényelni, de érett jogászként, hatósági szakemberként nyílt meg előtte a lehetőség – egyetlen, kivételes előadás idejére.

A BFZ a Müpával közösen 2020-ban rendezett amatőr karmester versenyt. Molnár András mentora Dubóczky Gergely volt, végül második helyezett lett, s így Beethoven 7. szimfóniájának 2. tételét vezényelhette a Beethoven-maratonon. A tétel nyugodtabb hangulata közel állt hozzá. rengeteget tanulmányozta a partitúrát, heteket töltött a zongora mellett Dubóczkyval. Azt találta különösen izgalmasnak a vezénylésben, hogy mindig egy lépéssel a darab előtt kellett járnia, még arra is odafigyelve, hogy egy ütőst máshogy intsen be, mint egy fúvóst, hiszen számolnia kell a levegővétellel, gesztusokkal, azokkal a dinamikai feltételekkel, amelyek előkészületet igényelnek a zenészektől. András szokatlanul könnyen vette az akadályokat, egyik muzsikusunk Solti Györgyhöz hasonlította a technikáját és nehezen hitték el, hogy először áll a pódiumon. Az élmény valahogy személyes kapcsolatot teremtett közte és a zenekar között. ,,Amikor azóta látom őket fellépni valahol a nagyvilágban, mindig azt érzem, hogy ők egy kicsit az enyémek.”

Mutatjuk a győztesek útjáról készült kisfilmet, amelyben András is megszólal.