hun/ eng
keresés
kosaram
Vicenzai Operafesztivál

Vicenzai Operafesztivál

Kimagasló sikerrel indította el Fischer Iván Operatársulata (FIOT) és a Budapesti Fesztiválzenekar a Vicenzai Operafesztivált Olaszországban 2018 októberében. Az együttes Verdi Falstaffjával és egy gálakoncerttel varázsolta el a nemzetközi közönséget a Fischer Iván által megálmodott és megalapított fesztiválon a Teatro Olimpicóban.

A lélegzetelállító épület, amelyet Andrea Palladio tervezett, és amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára, a legrégebbi ma is működő reneszánsz színháza világon. Ahogy Fischer Iván fogalmaz: „Európa egyik legcsodálatosabb kincse. Egy hely, ahol visszatérhetünk a gyökerekhez.”

A Fesztiválzenekar zeneigazgatója azért hozta létre ezt a fesztivált a világ operarajongóinak, hogy gyarapítsa a nemzetközi fesztiválok sokszínűségét Európában. Rendezéseiben a tökéletes, organikus harmóniát keresi színház és zene között, melyek közül egyik sem kerekedik a másik fölé. A fesztiválra az indulás évében kilenc országból érkeztek vendégek, az előadások költségeit az ő adományaik

fedezték. Az esemény, ahol a világ legjobb énekesei és jelmeztervezői dolgoznak együtt a Budapesti Fesztiválzenekarral, valódi alternatívát kínál a nemzetközi operatrendekkel szemben; a repertoár a barokktól a kortársig minden operaműfajt magában foglal majd.

A Falstaff után 2019-ben Fischer Iván egy barokk operát, Claudio Monteverdi L’Orfeo című művét állítja színpadra. A BFZ emellett egy zenekari koncertet is ad a Teatro Olimpico színpadán, valamint idén először kamaraprodukciókkal lép fel a vicenzai iskolákban, idősotthonokban, kórházakban, hogy a hazai Közösségi Hetekhez hasonlóan az olasz városban is elvigye a zenét azokhoz, akik nem jutnak el a fesztivál fő eseményeire.

Teljes leírás