hun/ eng
keresés
kosaram
Aviat, Victor

Aviat, Victor

oboa

Victor Aviat 2014-ben, a Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok Fiatal Karmesterek Díjának jelöltjeként lépett a nemzetközi színtérre. Azóta számos jelentős zenekarral debütált nagy elismerést aratva. Két évadon át a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar karmestergyakornokaként ismerkedett a társulat széles repertoárjával és a zenekari élet különböző aspektusaival. Rendszeres koncertezés mellett Vaszilij Szinajszkij helyére is beugrott, és a rövid felkészülési idő ellenére kiválóan vezényelte Sosztakovics 5. szimfóniáját. A 2019–2020-as évadban Aviat vezényelt egy a Zafraan társulat és a berlini KNM zenekar együttműködésével megvalósuló programon, valamint Ankarában is koncertezett. Korábban visszatért a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekarhoz, bemutatkozott a Royal Filharmonikus Zenekarral, az Orchestre National des Pays de la Loire zenekarral, a Lahti-i Szimfonikus Zenekarral és az Auvergne-i Zenekarral, valamint visszahívták vezényelni az Aarhusi Szimfonikus Zenekarba is. Mindezek mellett vendégszerepelt a Luxemburgi Filharmonikusoknál, a Montpellier-i Nemzeti Zenekarnál, a berlini Konzerthausorchesternél, a Lille-i Nemzeti Zenekarnál, a Bretagne-i Szimfonikus Zenekarnál, a Berni Szimfonikus Zenekarnál és a Bilkenti Szimfonikus Zenekarnál, valamint koncertsorozatot adott a Budapesti Fesztiválzenekarral, ahol korábban Fischer Iván asszisztenseként működött. A Le Roi Carotte Offenbach-ritkaság előadásával a figyelem középpontjába került. A rekonstruált művet Laurent Pelly rendezővel és a Boosey & Hawkes kiadóval együttműködésben dolgozva vezényelte a Lyoni Operában, az előadást pedig a televízió és a rádió is közvetítette. A produkció nagy sikert aratott az európai kritikusok körében, és a 2016-os Nemzetközi Operadíjak „újrafelfedezett művek” kategóriája legjobbjának ítélték.

Victor Aviat oboa-, zongora-, orgona- és karmesteri tanulmányait Párizsban, Genfben és Zürichben végezte. 2009-ben, Franz Welser-Möst biztatására a vezénylés mellett döntött. Oboaművészként játszott a Berlini Filharmonikusokkal, a Luzerni Fesztiválzenekarral és a Zürichi Operaházban. Aviat jelenleg is a Budapesti Fesztiválzenekar oboa-szólamvezetője, és rendszeresen fellép szabad társulatokkal, például az Európai Kamarazenekarral és a Mozart Zenekarral. Karmesteri tanulmányait a Lipcsei Zenei és Színművészeti Egyetemen Ulrich Windfuhr professzornál, a Zürichi Művészeti Egyetemen pedig Johannes Schläfli professzornál folytatta. Tanulmányai idején alapította meg a Zürichi Zenekart, amely a Tonhalle Zenekar, a Zürichi Operaház zenekara és a Zürichi Kamarazenekar muzsikusaiból állt össze, és tevékenysége középpontjában az első és a második bécsi iskola állt. Ennek kapcsán szorosan együttműködött Claudio Abbadóval, Nikolaus Harnoncourttal, Emmanuel Krivine-nel és Fischer Ivánnal – négy zenésszel, akik nagymértékben támogatták és hatottak rá karmesteri és zenei fejlődésében.

Victor Aviat zeneszerzőként 2019 végén mutatkozott be – a Francia Nemzeti Zenekar kérte fel, hogy írjon egy szórakoztató művet az újévi koncertre. Aviat azóta különböző műfajokban alkot; szimfonikus műveket, dalokat ír, valamint szerez filmzenét is, amely az utóbbi időben tevékenysége középpontjába került.