hun/ eng
keresés
kosaram
Patricia Kopatchinskaja

Patricia Kopatchinskaja

hegedű

„Rendkívül ritka expresszivitással és őszinte fesztelenséggel, hóbortos és teátrális ambíciókkal rendelkező hegedűjátékos”
Zachary Woolfe, New York Times, 2018. június

Patricia Kopatchinskaja moldovai hegedűművész „a hegedűs társadalom egyik legjellegzetesebb hangja”. Egyedi hozzáállása megmutatkozik széles repertoárján, amely a barokk és klasszikus művek bélhúron való előadásától az új művek bemutatásáig, valamint modern mesterművek újraértelmezéséig terjed.

A 2018/2019-es évad ismét érdekesnek ígérkezik Patricia számára, mivel továbbra is vezető karmesterekkel és zenekarokkal dolgozik együtt. Az évadot debütálással kezdi, a Montreali Szimfonikus Zenekar szólistája lesz Kent Nagano vezényletével, majd a Bajor Állami Zenekarral és Berlini Filharmonikusokkal lép színpadra Kirill Petrenko irányítása alatt. A Bázeli Kamarazenekarral európai hangversenykörúton vesz részt, amelynek karmestere a neves zeneszerző, Heinz Holliger lesz. A továbbiakban fellép majd a Birminghami Szimfonikus Zenekarral és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal Mirga Gražinytė-Tyla vezényletével, a hangversenyen Csajkovszkij Hegedűversenyét hallgathatja meg a közönség a művész egyedülálló előadásában. Az Egyesült Államokban Kopatchinskaja másik jelentős debütálás előtt is áll: a Clevelandi Zenekarral Eötvös Seven c. művét játssza. Teodor Currentzis utánozhatatlan kézmozdulatainak irányításával, a MusicaAeterna szólistájaként újra előadja Csajkovszkij Hegedűversenyét, amelyet az együttessel már lemezre vett, a felvétel a Sonynál jelent meg 2016-ban. A művésznő ezzel a zenekarral japán turnéra is indul, az állomások között Tokió és Oszaka is szerepel.

Szólóestjein Kopatchinskaja művészpartnerei között rendszeresen megtalálható Anthony Romaniuk, Jay Campbell és Sol Gabetta, akikkel a világ olyan vezető hangversenytermeiben játszanak, mint a berlini Konzerthaus, a bécsi Konzerthaus vagy az amszterdami Concertgebouw. Polina Leschenko zongoraművésznővel 2018-ban az Alpha lemezkiadónál megjelentették a Deux c. albumot, amelynek műsorát a duó idén nyári turné keretében fesztiválokon is előadta, többek között Mecklenburg–Vorpommernben, Engadinban és Gstaadban. A 2018/2019-es évadban a duó az Egyesült Államokban és Japánban is debütál majd, előadásaikat Washingtonban, San Franciscóban, Nagoyában és Tokióban is hallhatja a közönség.

A Saint Paul Chamber Orchestra szólistájaként Kopatchinskaja 2014-ig volt a zenekar művészeti partnere, 2018-ban pedig Grammy-díjat nyert Legjobb kamarazene/Kisegyüttes kategóriában A halál és a lányka c. lemezért, amelyet ugyanezzel a zenekarral vett fel az Alpha Classics gondozásában. Emellett olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint a Svájci Kulturális Szövetségi Hivatal díja, a Swiss Grand Award for Music, amellyel kivételes tehetségeket és innovatív művészeket díjaznak. A művésznő az elismerést 2017-ben vehette át.

A legutóbbi évad az új projektjének, a Dies Irae-nek világpremierjével kezdődött a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon, ahol Kopatchinskaja „művészcsillagként” lépett föl. A Mahler Kamarazenekarral közös produkciója, a Bye Bye Beethoven 2016-os sikere után ez a második projektje a latin gyászmise egyik témájára épül, és olyan zeneszerzők művei jelennek meg benne, mint Scelsi, Biber és Ustwolskaja. A projekt észak-amerikai debütálására akkor került sor, amikor Kopatchinskaja az Ojai Music Festival zeneigazgatói pozícióját töltötte be. Jelentős fellépésre került sor a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében is, ahol a művésznő Ustwolskaja és Hartmann műveit játszotta.

Kopatchinskaja felvételekben sem szűkölködik, az elmúlt néhány évadban számos lemeze jelent meg az Alpha Classics kiadónál, többek között egy Kancseli-album Gidon Kremerrel és a Kremerata Baltica Kamarazenekarral, valamint egy duókat felvonultató, TAKE TWO címet viselő lemez. Felvételei között megtalálható az Audite kiadásában Schumann Hegedűversenye és Fantázia c. darabja a Kölni Rádió (WDR) Szimfonikus Zenekarával, Heinz Holliger vezényletével, valamint Bartók, Ligeti és Eötvös Péter hegedűversenyei a Naïve Classique kiadónál, amely 2013-ban Gramophone-díjat kapott „Az év legjobb felvétele” kategóriában, 2014-ben pedig Grammy-díjra jelölték.