hun/ eng
search
my basket
Fill your Saturday with the music of Richard Strauss

Announcement

Fill your Saturday with the music of Richard Strauss

Családi koncerttel indul az idén a nagy mesélőről, Richard Straussról szóló, egész napos zenei maraton szombaton. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos, közös rendezvényén reggeltől estig a német zeneszerző műveit játsszák a magyar zenei élet legkiválóbb szólistái, kamaraformációi és szimfonikus zenekarai. A tizenegy koncerten színpadra lép többek között Várjon Dénes, Pasztircsák Polina, Palojtay János és Takács-Nagy Gábor, a záróhangversenyen az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart és az ausztrál szopránt, Eleanor Lyonst

Folytatódik a Müpa és a Fesztiválzenekar zenei maratonja, január 22-én egész nap Richard Strauss-darabokat hallhat a közönség, a tavalyi online változat után ismét személyesen. A szombati koncertsorozat keretében kiváló szólisták és együttesek adnak átfogó képet (és persze hangot) a német zeneszerző végtelenül színes életművéről: talán nincs még egy komponista, aki annyi stílusban alkotott – a romantikától a szecesszióig, a moderntől a neoklasszikusig –, mint a zenetörténet egyik legnagyobb mesélője, Richard Strauss. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében és a Fesztivál Színházban rendezett hangversenyekre idén is egységes, 1500 forintos áron válthatóak jegyek, az Üvegteremben emellett ifjú zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be ingyenes koncerteken, az Előadóteremben pedig egy emlékezetes előadás vetítését élvezhetik a nézők.

„Fantasztikus élmény elmélyülni egy ikonikus művész életművében, látni annak számtalan elágazását, alakulását, hallani az alkotó emblematikus kompozícióit és kísérletező darabjait is, megérteni általuk egy zenetörténeti korszak érzés- és gondolatvilágát, és igazán belefeledkezni egy zenei géniusz alkotói univerzumába. Különösen izgalmas, ha az ember mindezt egyetlen napba sűrítve teheti. A 2008 óta minden évben megrendezett zenei maraton pontosan erre ad lehetőséget: egy-egy kivételes zeneszerző munkásságának legjavát mutatjuk be az ország meghatározó alkotóival, zenekaraival és ifjú tehetségeivel együtt. Büszkén mondhatjuk, hogy a legelső alkalom óta eltelt 15 évben »maratonisták« ezrei tapasztalták meg, milyen felemelő ilyen koncentrációban találkozni egy-egy életmű legszebb darabjaival” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Az idei egész napos hangversenysorozat családi koncerttel indul: a Burleszket a MÁV Szimfonikusok adják elő Várjon Dénes zongorajátékával, Farkas Róbert vezényletével és Lakatos György magyarázataival, majd Zalai Antal, Farkas Gábor és a Nemzeti Énekkar ad kamara- és kóruskoncertet. Délután a Budapesti Vonósokkal találkozhat a közönség, Palojtay János játékában megismerkedhetnek Strauss zongoradarabjaival, majd nagyzenekari és kamaramuzsika váltja egymást Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest, Vass András és a Pannon Filharmonikusok, illetve a BFZ muzsikusainak előadásában. Este a daloké lesz a főszerep: Pasztircsák Polina egy teljes dalkoncerttel készül, a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos záróhangversenyén pedig elhangzik majd a Négy utolsó ének a csodálatos ausztrál szoprán, Eleanor Lyons hangján. A napot a szerző talán legismertebb és legoptimistább műve, az Imígyen szóla Zarathustra zárja a kiváló Strauss-karmesterként is számontartott Fischer Iván vezényletével.

„A zsenik nem mind angyalok. Richard Strauss zsenialitásához nem fér kétség. Filmfelvételeken kifejezéstelen arccal, szinte unottan vezényli saját műveit. De micsoda művek ezek! A nagy szimfonikus költemények, a Till, a Don Juan, a Zarathustra azonnal meghódították a világot. A Salome forradalmasította az opera műfaját. A dalok, a versenyművek a huszadik század legszebb alkotásai. A Rózsalovagot minden muzsikus imádja, én is. Úgy tűnik, ennek a hiú, opportunista embernek valami isteni tehetség olyan darabokat diktált, amelyek messze felülemelkedtek azon a világon, ahova véletlenül beleszülettek” – mondta a maraton művészeti vezetője, Fischer Iván.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát. Az egymást délelőttől késő estig követő hangversenyeken korábban Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint Liszt és Berlioz műveit hallhatta a közönség.