hun/ eng
keresés
kosaram
Liszt–Berlioz-maraton

Liszt–Berlioz-maraton

Liszt Ferenc és Hector Berlioz kedvelt figurái voltak a 19. századi karikaturistáknak. Tudjuk, hogy minden vicc fele igaz: a rajzokon zongorákat rommá zúzó Liszt, valamint a hatalmas zenekart és ágyúkat vezénylő Berlioz valóban monumentális erőket mozgósítottak zenéjükben, ugyanakkor életművük nemcsak fortissimókból és megszámlálhatatlan szólamú partitúrákból áll. Akadnak szólódarabok és kamaraművek, korai és korukat megelőző kései alkotások, hagyományos és formabontó műfajok is. 2021-ben a 210 éve született és 135 éve elhunyt Liszt és az általa oly nagyra becsült Berlioz kerül a BFZ és a Müpa hagyományos maratonjának középpontjába.

Tizennegyedik alkalommal maratonozik együtt a Fesztiválzenekar és a Müpa. Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint a duplázó Beethoven után ezúttal ismét két komponista műveit hallgathatja a közönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban, vetítések és ingyenes koncertek formájában pedig az épület további termeiben is. A maratonon ezúttal is a magyar zenei élet jeles szólistái, szimfonikus zenekarai és kamaraegyüttesei lépnek fel.

Liszt aktualitása egyértelmű: a kettős évfordulónak és a végtelennek tűnő életműnek köszönhetően akár minden ötödik évben rendezhetnének maratont a darabjaiból. A 19. századi művészvilágban elképesztő otthonossággal mozgó Liszt nemcsak zeneszerzőként, de zongoravirtuózi, karmesteri és tanári minőségben is maradandót alkotott. Ismert mindenkit, aki számított, és bejárta Európát, ahol saját kivételes zongoratechnikája mellett tehetségesnek vélt barátainak az alkotásait is népszerűsítette a pulpitusról vezényelve vagy átiratok formájában.

Berlioz Fantasztikus szimfóniájából készített zongoraváltozata annyira jól sikerült, hogy Schumann kizárólag abból írta meg a zenekari műre vonatkozó kritikáját. Persze nem ez volt az egyetlen gesztus, amit nyolc évvel idősebb kollégája felé tett. Több művét is eldirigálta, sőt Weimarban Berlioz hetet tartott, ami kivételesnek számított. A programzene műfajának két legnagyobb alakja, a szimfonikus hangzás két reformátora találkozik tehát a maratonon, ahol megszólalnak virtuozitáson és nagyzenekari apparátuson kívül eső végtelenül izgalmas művek is.

A Liszt–Berlioz-maraton koncertjeinek műsoráról és fellépőiről az esemény digitális programfüzetéből is tájékozódhatnak, amelyet ide kattintva érnek el.

Teljes leírás

Kapcsolódó események